42 учители медиатори ще работят в кабинети по училищно посредничество
42 учители медиатори ще работят в кабинети по училищно посредничество / Дарик Сливен, Архив
Сливенска област даде начало на инициативата училищно посредничество, като областта е пионер по прилагане на процедурата „Училищна медиация“. Тя успешно работи в много страни на света повече от 60 години и е основният начин за справяне с агресията в училище.

„Ако научим нашите деца и ученици как да разрешават конфликтна ситуация и да не се стига до агресия, то ние сме им дали най – доброто правило за нормален и щастлив живот, и да бъдат добри граждани. Опитваме се да направим родителите наши приятели и партньори“, каза Бисерка Михалева.

Областта е първа в страната, в която стартира училищната медиация с кабинети. За две години са обучени 77 деца – медиатори и 48 учители – медиатори. Училищното посредничество, като начин за справяне с насилието, работи в 48 учебни заведения в Сливенска област. Учителите медиатори сътрудничат за справяне с конфликтите между родители и учители, семейство и училище, а децата ще помагат на своите връстници да се справят с недоразуменията или проблемите помежду им, обясни началникът на РУО – Сливен.

В четири училища е въведено и понятието „Образователен медиатор“, което според Михалева е добра насока за развитието на добрите взаимоотношения между училището, семейството и учениците.