представяне
представяне / община Ямбол
Гигантските маски на ямболския фестивал „Кукерландия“ поеха отново на турне из страната. След огромния интерес, предизвикан от пътуващата изложба миналата година, сега триметровите гиганти започнаха нова обиколка в няколко областни града. Първото им гостуване бе на фестивала „Сурва“ в Перник през изминалия уикенд. Там бяха представени осем от общо 20-те артистични инсталации, оформящи Алеята на маските по време на „Кукерландия“. От 2 до 7 февруари символите на ямболския фестивал ще гостуват в Пловдив, следват Стара Загора, Хасково, Бургас и Сливен.

представяне
община Ямбол


Гигантските кукерски маски са една от любимите атракции на ямболската „Кукерландия“, като от 2011 г. насам колекцията се обогатява с нови съоръжения. Инсталациите представят в стилизиран вид характерни на региона кукерски маски и всяка година участват в карнавалното шествие, с което се дава началото на фестивала. На предстоящото в края на февруари 19-то поредно издание на „Кукерландия“ експозицията „Алея на гигантските маски“ ще бъде попълнена с три нови страшилища. Автор на проектите е дизайнерът и художник на Регионалния исторически музей Таня Косева.

Международният маскараден фестивал „Кукерландия – Ямбол 2018“ очаква своите гости в дните от 22 до 25 февруари. Събитието се провежда под патронажа на министъра на туризма Николина Ангелкова.