Програмата „Иновативни училища" дава резултати, заяви началника на РУО Сливен
Програмата „Иновативни училища" дава резултати, заяви началника на РУО Сливен / Dariknews.bg, архив
Седем училища от област Сливен са подали документи в Министерството на образованието, за да получат статут на иновативно училище. Това съобщи пред Дарик Боян Акасков, експерт в Регионалното управление по образование в Сливен.

Интерес към иновативната програма са проявили учебните заведения в Сливен ППМГ”Добри Чинтулов”, Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов”, Професионална гимназия „Димитър Табаков”, Профелирана гимназия по предаване на западни езици”Захари Стоянов”, ОУ „Димитър Петров”, ОУ”Хаджи Димитър” село Селиминово и СУ „Иван Вазов” в Нова Загора. 

За първа година  програмата за инoвaтивни yчилищa e paзпиcaна в нoвия Зaкoн зa пpeдyчилищнo и yчилищнo oбpaзoвaниe, уточни Аксаков. Зa инoвaтивни yчилищa мoгaт дa кaндидaтcтвaт вcички oбщинcки, дъpжaвни и чacтни yчилищa бeз cпeциaлизиpaнитe. Техните проекти трябва предварително да бъдат приети на педагогически съвет и одобрени от родителите на учениците.

Целта на програмата за иновации в средното образование е да се превърнат в модел на модерното училище, в което учениците да подобрят своите резултати. Иновациите могат да бъдат свързани с промяна организацията на образователния процес, въвеждане на иновативни елементи по отношение съдържанието на обучението, могат да включват нови методи на преподаване и нови предмети и др., обясни  експертът.  Може да се кандидатства както за цялото училище така и за една паралелка.

Предложенията ще бъдат разгледани от експерти от Регионалното управление, след което всяко РУО ще излезе със становище за училищата в неговата област,а  предложенията ще бъдат разгледани в обществена комисия. Тя от своя страна до 28 април 2017 г. трябва да подготви списък за одобрение на иновативни училища от Министерския съвет, който да бъде обявен на 31 май.

Одобрените училища  от следващата учебна година ще трябва да започнат прилагането на предложената иновация. „Целият процес на една иновация трае 4 години. Целта е да се види какви резултати са постигнати и с какво ще допринесе тази иновация за подобряване качеството на образованието. Това се отчита най-добре при външните оценявания, държавните зрелостни изпити, конкурси, олимпиади”, коментира още Боян Аксаков.