Шуменци на 22-ро място по употреба на вино
Шуменци на 22-ро място по употреба на вино / Sofia Photo Agency

Шуменци са на 22-ро място в страната по употреба на вино, съобщават от Териториалното статистическо бюро. За последните години потреблението на вино се свива повече от 4 пъти: от над 16 л. през 2002 г. до по-малко от 4 л. през 2008 г. През 2009 г. гроздовият еликсир частично възстановява позициите си. По предварителни данни, средно всеки живущ в Шуменско е изпил по 2 литра повече спрямо предходната година.

В североизточния район за планиране, включващ освен област Шумен и областите Варна, Търговище и Добрич, се намират едва 6 % от лозовите насаждения в страната - 5 371  хектара. Близо 77 % от тях са с бели винени сортове. За низходящото развитие на отрасъла е показателен фактът, че през 1966 година, само в нашия регион се отглеждат близо 11 800 хектара лозя, т.е. над два пъти повече отколкото днес, в посочените 4 области, взети заедно. В шуменско през 1999 г. плододаващите лозя, засети с винени сортове са над 5 144 хектара. Десет години по-късно, през 2009 г. този вид лозя са около 1 049 хектара. Над 72 на сто от тях са в община Велики Преслав, която от десетилетия е водеща в региона.

През 2008 г. в България са се отглеждали 88 570 хектара лозови насаждения, докато през 2001 г. са били близо 147 000 хектара. Страната ни има дълголетни традиции в отглеждането на лозя и производството на вино, но с всяка изминала година, числата характеризиращи този поминък стават все по-малки, отбелязват от статистиката.

През 2008 г. добивите на винено грозде от хектар у нас са най-високи в североизточна България - 5 920 кг. от хектар, при 4 390 кг. средно за страната. Като цяло, производството е само 7 на сто от общото за страната и възлиза на 25 961 тона, или два пъти по-малко от произведеното винено грозде преди 20 години само в област Шумен. Статистическите архиви сочат, че най- висок добив в нашия регион е постигнат през 1962 г., когато земята е родила близо 11 000 килограма винено грозде от хектар.

През  м.г. реколтата  от винените лозя в областта ни е от близо 2 791 тона, срещу 9 497 тона преди десетилетие. Според експерти, основните причини за сегашното състояние на лозарството у нас са свързани голямата разпокъсаност на земеделските земи и начина на стопанисване на лозовите насаждения; некачествената агротехника; недостатъчните защитни мероприятия и неспазване на технологиите за отглеждане на лозите, което влошава тяхното фитосанитарно състояние; проблеми с напояването и други.

По  данни на НСИ през 2008 г. страната ни е произвела над 229 милиона литра гроздови вина. Над 70%от произведените количества заминават за чужбина. Основният пазар е Русия, която държи над 53 на сто от износа на български вина. Сред значимите потребители са и Полша, Великобритания, Швеция и Германия. За съжаление, стойността на изнасяната продукция ежегодно намалява.

Променят се и цените - както на гроздето, така и на вината. През осемдесетте години шуменци могат да купят за лев два килограма десертно грозде. Една средномесечна брутна заплата в областта през 1980 г. (182 лв.) се равнява на стойността на 404 кг. грозде или 152 литра обикновено червено наливно вино.

Настоящото десетилетие стартира с цена от 2,17 лв. за кг. десертно грозде. В шуменските магазини бутилка обикновено сухо вино се продава за 2,11 лв., а качествено такова за 3.58 лв. Съотношението между тези стойности и средното месечно възнаграждение в обществения сектор на областта през 2001 г. сочи, че със средна заплата се купуват 115 кг. грозде или 118 бутилки обикновено вино.

През  месец септември миналата година, покупателната възможност на средната брутна заплата в обществения сектор на шуменския регион (556 лв.),  измерена в кг. десертно грозде е  337 кг., а претеглена чрез обикновеното сухо вино - 147 бутилки.