Прокурорът по делото за подкуп сигурен, че престъпление е извършено, но не може да го докаже
Прокурорът по делото за подкуп сигурен, че престъпление е извършено, но не може да го докаже / netinfo

Наблюдаващият делото за подкуп прокурор Димитър Арнаудов заяви, че лично за себе си той е убеден, че престъплението е било извършено. Пред журналисти обвинителят от Шуменската окръжна прокуратура обясни, че се стигнало до постановлението за прекратяване на процеса поради липса на доказателства, които ясно да посочат, че престъплението е било извършено.

„В съдебната фаза много от събраните при разследването доказателства се провалиха", заяви прокурор Арнаудов. Той поясни още, че не е можел да се позове и на първоначалните обяснение на Сергей Методиев и Николай Христов, тъй като те са се отрекли от тях.

Прокурор Арнаудов посочи някои пропуски в полицейската работа, което също е възпрепятствало обвинението. „Има прибързаност в действията, когато първоначално дъщерята на Христов - Нели Георгиева е предавала парите на Методиев е трябвало да изчакат и момента когато е трябвало да бъдат предадени на Данчев", каза още Арнаудов. По думите му, допуснатите в бързината грешки са били фатални за работата на прокуратурата по доказване на престъплението.

Прокурорът заяви, че вътрешното му убеждение е, че престъплението е било извършено."Аз нямаше да внеса обвинителния акт, ако не бях убеден, че са извършили престъплението, но не може да се докаже по несъмнен и безспорен начин и това е причината да прекратя производството", подчерта Димитър Арнаудов.

Относно събраните по време на разследването СРС-та, които по време на процеса не бяха използвани прокурорът поясни, че те са отпаднали тъй като не са събрания по съответния ред. Арнаудов заяви, че е поискано СРС-та да бъдат използвани за данъчни престъпления, което не е било правилно, тъй като обвинението касае по-тежко престъпление.

Към момента продължава работа единствено по обвинението срещу Николай Христов за данъчни нарушения.