/ dariknews.bg
Окръжната прокуратура в Шумен извършва проверка на общинската администрация по сигнал заради бившето военно поделение, известно като Тежкия полк.

На 15 януари Сдружение с нестопанска цел „Ние Гражданите“, с председател Димитър Христов е подало сигнала до прокуратурата, в следствие на който държавното обвинение е възложило извършване на проверка от страна на Областната дирекция на МВР.

В сигнала се посочва, че обектите в бившето поделение, което е общинска собственост от години, се рушат и са нанесени щети за хиляди левове.

„В случая, според нас, е налице една безстопанственост и безотговорност от страна на ръководителите на Община Шумен. Въпреки многото сигнали за кражби не се вземат никакви мерки за опазване на общинското имущество“ се казва в сигнала. 

Възложената от Окръжна прокуратура проверка има срок за извършване от 3 месеца.
dariknews.bg


В него още е посочено и решението на общинския съвет за даване за безвъзмездно ползване на терена 32 декара на ФК „Волов 1929“, който има намерение да изгради там футболна академия.

Според жалбоподателите, въпреки взетото решение, към момента нищо от поетите ангажименти не е изпълнено, а същевременно местното ръководство е неглижирало идеята на СНП „Ние Гражданите“ за възстановяване на съществуващите в Тежкия полк закрит плувен басейн и спортна зала.

„Пълна безстопанственост и безотговорност, на многото ни сигнали че се изнася материал и се краде. В спортната зала имаше много хубаво дюшеме,но и то беше откраднато, сигнализирахме и никой не ни обръща внимание на това нещо. Сега се надяваме прокуратурата да изясни истината“, подчерта Димитър Христов – председател на Сдружение „Ние Гражданите“.

С носталгия за миналото, когато полка е бил функционираща част от Българската армия си спомнят и последните му командири Велико Иванов и Любомир Димитров. Двамата не са влизали на територията на полка повече от 16 години и сега с тъга виждат разрухата.

„Беше коренно различна обстановката тук, в целия района. Като знам колко труд е положен от целия личен състав, от войници, от сержанти, офицери, денонощия. Тези корпуси са строени на три смени, само и само да може да се изпълни срока, а сега толкова труд къде е отишъл“, разказва Велико Иванов.

Възложената от Окръжна прокуратура проверка има срок за извършване от 3 месеца.
dariknews.bg


„Тук е подводния клас, така ние го наричахме, където войниците, екипажите на танкове тренираха за преминаване под вода. Точно тук се намираше едно съоръжение макет на танк, отгоре с басейн, всичко беше перфектно, а сега това е една безотговорност, на стопанина на който е прехвърлено“, добавя Любомир Димитров.

Тежкият полк стана общинска собственост през 2011 година, по време на управлението на предходния шуменски кмет Красимир Костов. В имота, с обща площ от малко над 47 декара, са разположени спортна зала, закрит плувен басейн, стадион и спортни площадки, както и няколко сгради - построени през 1974 г. Част от терена бе продаден на частна фирма, която изгради хипермаркет, а в друга част бе изграден новия арест. През 2014 г., тогавашния кметски екип възложи на архитекти изработването на проучвания за превръщането на терена в парк със спортни площадки и места за отдих.

Общинското предприятие по охрана е осигурило периодичен обход на терена, като залавянето на нарушители не рядкост. „Дървен материал основно за огрев се краде, залавяли сме често лица от контингента“, поясни Захари Захариев – директор на предприятието, допълвайки, че в стъпването му в длъжност като такъв и поемане на охраната на Тежкия полк, сградите там вече са били до-голяма степен разграбени.

Зам.-кметът по строителство и благоустройство Боян Тодоров коментира, че твърденията за безстопанственост са преувеличени.

"Силно е да се каже безстопанственост, тъй като имота се охранява от нашето охранително предприятие, но не се извършват никакви инвестиционни намерения, тъй като няма смисъл да бъдат извършвани.

Сградите са много стари, строени преди 60, 70 години и тяхната реконструкция е много трудна, а и не отговарят на съвременните изисквания за безопасност“, каза още той.

По думите му, общината изчаква изтичане на периода за право на строеж, гласувано на ФК „Волов 1929“, ако след това реализация на техните намерения няма ще се търси нов частен инвеститор, защото бюджета на администрацията не позволява решаване на този проблем със собствени средства.

Възложената от Окръжна прокуратура проверка има срок за извършване от 3 месеца. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.