Областният съвет за развитие поиска пътят Силистра-Елхово да преминава през Върбишки проход
Областният съвет за развитие поиска пътят Силистра-Елхово да преминава през Върбишки проход / netinfo

Шуменският областен съвет за развитие подкрепи идеята за изграждане на скоростен път Силистра-Шумен-Велики Преслав-Върбица-Ямбол-Елхово-Одрин. По време на днешното заседание на Съвета възникна спор, относно трасето на пътя и дали да бъде уточнено то да преминава ли през Върбишки проход или не. Кметът на Велики Преслав Александър Горчев подчерта, че пътят през Ришки проход е рехабилитиран, а Върбишки проход не е. Горчев настоя още трасето да преминава през Велики Преслав и Върбица, защото това е и най-краткото разстояние по направлението Силистра-Ямбол.

Зам.-кметът по строителство и екология на Шумен инж. Иван Йонков поясни ,че при изготвянето на подобен проект, винаги се разработват два варианта, поради което не е нужно Областният съвет да уточнява дали трасето да преминава през Върбица или не.

По време на дебата зам.-областният управител и председател на Съвета Петко Шаренков предложи като проект за решение да бъде подкрепено изграждането на този път, без да се уточнява точно от къде да премине, като това преценят експертите на регионалното министерство.

При оформянето на предложенията за гласуване частта с преценката на експертите от МРРБ отпадна, а членовете на Съвета подкрепиха предложението на кмета на Велики Преслав, в което се прецизира искането трасето да преминава през Върбишки проход.

Прогнозните стойности за изграждането на този стратегически обект са 8 млн. евро за проучване и проектиране и 1,4 млрд. евро за изграждането на скоростния път.
По време на заседанието бе подкрепено и искането за бързо завършване на строежа на магистрала „Хемус" и строежа на мост между Калараш и Силистра.

Предложенията ще бъдат внесени в Министерството на регионалното развитие и Министерски съвет. Те бяха обсъдени във връзка с целенасочената инвестиционна програма на Правителството в подкрепа на развитието на Северозападна България, Странджа, Родопите, погранични, планински и полупланински слабо развити райони.