Кои са най-богатите и най-бедните области в страната
Кои са най-богатите и най-бедните области в страната / Институт за пазарна икономика
В периода 2001-2016 г. средногодишният доход на лице от домакинството в страната се увеличава средно с 240 лв. годишно или с 20 лв. месечно, достигайки 5 167 лв. Това показват данните на  Институтът за пазарна икономика. След известно колебание в годините на кризата, делът на доходите от работна заплата нараства чувствително, обобщават експертите. 

Развива ли се област Шумен на две скорости?

Това означава, че значителна част от доходите на българските домакинства в някои области се формират на първо място от работна заплата и едва след това от други приходоизточници като пенсии и социални помощи. През миналата година най-високи заплати са получавали работещите в София-над 7 300 лева годишно на човек. Перник се доближава най-много до доходите в столицата. Извън столицата, най-добре заплатени са хората в Варна, Русе, Плевен, Стара Загора, Пловдив и Смолян.

Какво очакват младите хора от работата?

Най-ниско е било заплащането във Видин, Кърджали, Сливен, Силистра, Търговище (под 4 000 лева на човек годишно). Относителен спад на доходите пък се вижда в смесените области, както и в Северозападна България. Съпоставката между доходите на човек от домакинството, местното население и територията показва, че приносът на тези области към общия доход на населението става все по-ограничен.

Шумен е наравно с Бургас, Добрич и Велико Търново с доходи между 4200 и 5000 лв. годишно на човек.

Шуменско на 9-то място в страната със средна работна заплата от 831 лв.

Експерти очакват разликата между най-богатите и някои от най-бедните области да продължи да се задълбочава. Причината е, че доходите от пенсии не могат да поддържат същия темп на растеж, какъвто виждаме в трудовите доходи. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.