Проблемите с водата предизвикаха вълнение в България. В последните дни стана ясно, че запасите в няколко язовира намаляват и за да стигнат на населението, трябва да се ползват само за битови нужди.

116 951 души живеят в места с нарушено водоснабдяване в края на 2019 година , показват данни на ВиК операторите в страната.

Един от тези градове е Омуртаг, където няколко поколения живеят в постоянен воден режим. От 30 години водата се пуска за няколко часа сутрин и вечер. Затова и животът там е под часовник. 

Дневният разход на семейството на Петър Бончев е около 20 литра. Те живеят във високата част на Омуртаг, където водата идва последно и спира първо.

Вода в Омуртаг има по 7-8 часа, разделени сутрин и вечер.
dariknews.bg


На обяд никога не пускат вода. "Сутрин и вечер по два часа имаме винаги, почти винаги по 2 часа", казва Петър. 

Затова в къщата му винаги има подготвени туби с вода. Има бидони с канела, чрез които се мият чиниите. За пране и къпане се следи часовника.

Имам бойлер на дърва, запалим, подгрява се докато дойде водата и за 2 часа се оправяме. Прането - знаем долу-горе кога ще има вода и когато има вода – тогава пускат прането, обяснява мъжът.

За пиене - ходи с колата си до селски чешми - поне веднъж седмично. 

Вода в Омуртаг има по 7-8 часа, разделени сутрин и вечер.
dariknews.bg


Проблемът с водата в Омуртаг е от десетилетия. Градът се захранва от извор в Сливенско, а водата идва по 45 километра тръби.

От юли месец не е валяло дъжд. Дебита на водоизточника, който нормално при влажна година е над 50 литра в секунда, в момента е 23. И тръгвайки 23 литра от Кипилово в град Омуртаг пристигат около 16. Загуби по трасето. Отстраняват се своевременно. Но проблемът е, че като спрем трасето за отстраняване на авария, водата после пътува 11 часа, обяснява инж. Явор Миланов, който е управител на ВиК-Търговище.


Вода в Омуртаг има по 7-8 часа, разделени сутрин и вечер.
dariknews.bg


Най-големите загуби не са по водопровода от Сливенско до Омуртаг, а по тръбите вътре в града.

През 2018 загубите в град Омуртаг са 72%. При население около 6000 човека на град Омуртаг, при норма 120 литра – това са 700 кубика на ден. В момента в град Омуртаг влизат около 1400 кубика на ден и тя не достига, казва инж. Миланов.

Решението да има постоянно вода в града е в нова ВиК мрежа в града.

Община Омуртаг през миналата година, ние сме го съгласували, има изготвен проект за подмяна на вътрешната водопроводна мрежа и се чака финансиране, обяснява управителят на ВиК.

Вода в Омуртаг има по 7-8 часа, разделени сутрин и вечер.
dariknews.bg


Според него реализацията на този проект ще отнеме около 2 години, а стойността му е около 12 милиона лева.

Докато чакат реализирането на проекта, гражданите на Омуртаг поне няма да имат увеличение на водата и тя ще остане 2.20 за кубик.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.