Отново емоционална сесия: започна с мартеници, завърши с преименуване на група
Отново емоционална сесия: започна с мартеници, завърши с преименуване на група / netinfo
Поредна емоционална сесия на Общински съвет-Разград. Макар в дневния й ред да нямаше на пръв поглед спорни докладни, оживени дискусии и висок тон бяха част от местния парламентарен живот. Вероятно основната причина е предизборната обстановка, седмина от общо 33-мата общински съветници са и кандидат-депутати.
Сесията започна празнично, на входа на залата и съветници, и журналисти бяха посрещани с мартеници от администрацията на Общинския съвет. Пожелания за предстоящите празници от трибуната отправи председателят на местния парламент Надя Радославова.
Тя бе основно действащо лице в първата по-оживена от нормалното ситуация – гласуването за четвърти път на декларация срещу намеренията за изграждане на бежански центрове от отворен и/или затворен тип. Предложението е на Иво Димитров от Реформаторския блок. Той искаше да го представи с аргументи, а Радославова настояваше това да стане с прочитане на текста, Димитров направи и двете. Докладната обаче отново не мина – 9 гласа „за“, 7 „против“ и 9 „въздържали се“ - и съветникът със същия текст тръгна към регистратурата на партерния етаж, така декларацията ще бъде гледана и през априлската сесия на местния парламент.
Свидетели на споровете около декларацията бяха десетина читалищни дейци, които чакаха една от следващите докладни - Годишната програма за развитие на читалищната дейност в Община Разград през 2017 година. Тя бе единодушно и без коментари приета с 24 гласа „за“. В 33 страници са събрани събитията и дейностите, които 25-те читалище в общината ще организират през 2017 г.
Следващата дискусионна докладна бе за разваляне на концесията за язовир „Островче“, това става по искане на на концесионера „Разград-Полиграф“ООД с аргумент „невъзможност за почистване дъното на язовира, което е едно от мероприятията, елемент на задължителната инвестиционна програма“. Съветниците питаха дали има други неспазени клаузи по концесионния договор през шестте години на ползване, Иван Ненов от общинска администрация уточни, че са съставяни констативни протоколи, през 2013 г. водоемът бил изпразнен, но не се почистило дъното от тиня и наноси. Той заяви, че подобна дейност е скъпа, но не знаеше колко точно.
За оскъпяване стана дума и при следваща докладна – за определяне на това как да гласува кметът като представител на община Разград на Общото събрание на Асоциацията на В и К да гласува по отделните точки от дневния ред. Стоян Димитров призова д-р Валентин Василев да внимава да не се взема в близко време решение за увеличаване на цената на водата. Според съветника подобни последствия са имали в други региони приключени ремонти по модернизиране на водопроводната мрежа. Как върви проекта за подмяна на мрежата в жк „Орел“ питаха още съветниците. Кметът отговори, че работата по проекта се подновява с подобряване на времето следващата седмица. Това ще намали загубите на водоснабдителното дружество, които сега са около 70% - увери Василев.
Съмнения, че две общински жилища, които се прехвърлят към фонд от резервни жилища, може да се използват за настаняване на бежанци, изрази по следваща докладна Иво Димитров. След дълги дискусии стана ясно, че това няма как да се случи, заместник-кметът Галина Георгиева обясни, че едно от изискванията за настаняване на граждани в резервни жилища е те да са живели в община Разград през последните 5 години.
Дълга бе дискусията и по докладната за провеждане на публичен търг за продажба на имот частна общинска собственост в землището на Ушинци. Имотът е с площ 66,870 дка и е иглолистна гора. Тревога, че имотът се продава едва за 23 299,00лв., а само изсечената дървесина би струвала над 40 000 лв. изрази съветничката от БСП Елка Неделчева. Предложението й за по-висока начална цена на търга не бе прието, а по време на дискусията стана ясно, че макар имотът да се води иглолистна гора всъщност 2% от площта му е гора, по-голямата част е бивша кариера и потенциален гора купувач иска да направи там частно стрелбище.
На сесията си днес съветниците взеха решение и да не увеличават наемните цени на общински имоти и концесионни договори, което се прави ежегодно съобразно годишната инфлация за предходната година. През 2016 г. процентът е бил 0,01 и съпоставянето  с разходите за изготвяне на анексите към големия брой на наемните договори води до извода, че евентуално актуализиране на наемните цени би било нецелесъобразно – аргументира се общинска администрация.
С 30 „за“ и без обструкции бе прието предложението за удостояване с наградата „Почетен знак за принос към развитието на социалните услуги в Община Разград“ на сдружение „Одисея“ с председател Силвия Вълева. Сдружението на работи от 5 години, създадено е като български партньор на сдружение „Света Филомена“-Германия. Стойността на материалните дарения, които сдружението прави на институции и семейства надхвърля 500 000 лева, а на паричните - 8500 лева. „Одисея“ осигурява и обучение по дуалната система на безработни жители на региона за работа в социалната сфера.
Последната докладна също не мина без емоции.  Наглед козметичните промени в Наредба№2 за придобиване, управление и разпореждане с имоти и вещи - общинска собственост разбуниха духовете и дори председателят Надежда Радославова помоли заместника си Калоян Монев да води заседанието, докато тя вземе думата за изказване. 25 бяха промените, разглеждаха се и се обсъждаха една по една, самата докладна обаче не бе публикувана в предварителния дневен ред на сайта на община Разград. Една от първите след дискусия бе оттеглена от вносителя д-р Валентин Василев – предложението бе за отпадане на воденето на регистър за даренията на община Разград. Другите промени обаче бяха отбранявани докрай от управляващите. Най-дискусионна бе тази, според която обявите на община Разград ще могат да бъдат публикувани в „местен или регионален вестник“. Въпреки призивите да съюзът „или“ за бъде сменен с „и“, това не бе одобрено и остана първоначалния вариант, което накара Иво Димитров да коментира, че сега се отваря възможност разградските обяви да се публикуван в пресата в Симитли.
След докладните кметът отговори и на питане относно сметосъбирането и снегопочистването в общината. Въпросите бяха зададени от Божинел Христов от Кауза Разград. От отговорите стана ясно, че по време на обилния снеговалеж боклукът не е извозван до Депото с отпадъци, тъй като пътят дотам не бил почистен, това обаче не било задължение на сметосъбиращата фирма „АСА България“, затова не им е наложена санкция затова. Заради непочистения сняг в града обаче неустойката е 15 631,20 лв. – съобщи кметът. Той информира още, че сред мерките за подобряване системата на сметосъбирането през настоящата година е увеличаване честота на събиране в 14 села от 28 на 36 пъти годишно. Ежедневно ще се обслужват и районите в Разград, където кофите се препълват. След края на зимния период предстои почистване на улиците и измиването им, както и запълване на дупките. За последната дейност вече е обявена обществена поръчка, до утре се подават документи за участие в нея, а до 10 март очакваме да имаме изпълнител – каза Василев.
И в последната точка от дневния ред „текущи“ имаше скандал. Председателят на Общинския съвет прочете уведомление за промяна на името на една от групите общински съветници  - от Реформаторския блок на Нова република, както и избор на нов председател на групата Иво Димитров. В документа се уточняваше, че решението на десните е взето в съответствие с вътрешните правила на групата по чл. 23 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет-Разград. Десните настояваха още новото обстоятелство да бъде обявено от председателя на Общинския съвет и промяната отразена във всички документи на местния парламент. Думата обаче веднага поискаха Веселин Спасов и Митко Ханчев, оказа се, че относно това решение те са гласували против, а гласовете „за“ са били 3. Те оспориха легитимността на взетото решение, аргументираха се с факта, че и петимата са избрани от листата на Реформаторския блок и ако някой иска да е в група с друго име, трябва да напусне тази и да се обяви за независим. И председателят на Общинския съвет, и всички останали присъстващи в залата, се объркаха от двойнствената ситуация, така и не стана ясно коя група е легитимна, вероятно ще разберем на следващата сесия.

Отново емоционална сесия: започна с мартеници, завърши с преименуване на група
netinfo

Отново емоционална сесия: започна с мартеници, завърши с преименуване на група
netinfo

Отново емоционална сесия: започна с мартеници, завърши с преименуване на група
netinfo