Звезди на българския и македонския театър идват за „Сцена на кръстопът”
Звезди на българския и македонския театър идват за „Сцена на кръстопът” / снимка: авторът

Грандиозният мюзикъл „Котки" от Андрю Лойд Уебър ще открие ХІІІ-тото издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът" 2009, съобщи днес артистичният директор на форума проф. Стефан Данаилов. Спектакълът ще се изиграе на 10-ти септември, четвъртък, от 20 часа на Античния театър. Режисьор е проф. Светозар Донев. „Котки" за пръв път напуска сцената на Музикалния театър в столицата. В мегапродукцията, заедно с оркестъра и осветителите, участват около 270 души.

/Чуйте какво каза още за мюзикъла Светозар Донев в прикачения звуков файл./

„Сцена на кръстопът" ще продължи до 23-ти септември. Други интересни заглавия от програмата на форума са „Слуга на двама господари" от Карло Голдони с режисьор Димитър Бозаков (Народен театър „Иван Вазов"), „Казанова" на Диана Добрева (Нов драматичен театър „Сълза и смях"), „Столовете" от Йожен Йонеско на Държавния сатиричен театър „А. Константинов", „Колекцията" от Харолд Пинтър с режисьор Крикор Азарян (Театър на българската армия) и др.

Двете сцени на Драматичния театър ще бъдат осветени от звездна плеяда актьори - Стоянка Мутафова, Владимир Карамазов, Валентин Танев, Рени Врангова, Малин Кръстев, Захари Бахаров, Биляна Петринска, Снежина Петрова, Тодор Близнаков, Илка Зафирова, Мариус Донкин, Койна Русева, Меглена Караламбова и др. Не по-слабо блести и режисьорското съзвездие - Юлия Огнянова, Крикор Азарян, Мариус Куркински, Маргарита Младенова, Иван Добчев, Бина Харалампиева, Борислав Чакринов, Теди Москов.

Единственото чуждестранно присъствие на фестивала тази година е участието на Драматичен театър Битоля - Македония. Той ще представи спектакъла „Обърни се с гняв назад" от Джон Осбърн. Режисьор на постановката е Йован Ристовски. На въпроса защо участва само един небългарски театър, Стефан Данаилов отговори: „Разходите по поемането на една чужда трупа са много големи." Ексминистърът на културата не скри, че интерес към фестивала има от няколко балкански държави. Той намекна, че ако не догодина, то през 2011 по всяка вероятност в програмата на фестивала ще бъде включен и друг мюзикъл на Уебър - „Фантомът от операта", което проф. Данаилов окачестви като „върхът".

Бюджетът на фестивала надхвърля 150 хил. лв., от които 50 хил. са заделени от община Пловдив. С 50 хил. лв. се включва и Министерството на културата. 60 хил. лв. е сумата, която осигурява спонсорският екип на театралния форум.