Художничката Здравка Василева и галеристката Олга Петрова 
Художничката Здравка Василева и галеристката Олга Петрова  / Искра Койчева, Дарик Пловдив
С настъпването на „женския” месец март в галерия „Аспект“ своите картини редят три художнички – Здравка Василева, Тата Тарасова и Шукран Истанбулу – представителки не само на различни поколения и стилове, но и на различни националности и държави.

В трите зали на галерията картините на всяка от авторките са аранжирани отделно, но и се преливат в цялостно отвореното пространство на галерията, оформяйки една обща експозиция под надслов „Женски светове”. Всяка от художничките е ярка представителка както на националните особености на живописта в своята страна, така и на своето поколение. Най-позната, е Здравка Василева. Тя е пловдивчанка не само по произход, но и по сърце и душа. Въпреки че от години работи и живее в София, в картините ѝ винаги присъства родният ѝ град, платната й са наситени с неговата неповторима атмосфера. Тя е художник с афинитет към интериора. Стари скринове и лампи, усещане за някакво невидимо присъствие и спокойствие. Предметите носят своя памет за нещата преди нас. Формите са условни и дават воля на желанието за експеримент с фактурата и цвета в картината. Пейзажът пък присъства като мотив през отворен прозорец, стара романтична фасада или силуета на типична пловдивска махала.

Женски светове събира три художнички в галерия Аспект
Искра Койчева, Дарик Пловдив

Различно отношение към пейзажа ни демонстрира Тата Тарасова. Рускиня по националност, литовка по гражданство и бургазлийка по местоживеене, тя е космополитна личност и разностранен талант. Картините ѝ са резултат от многобройни пътешествия, отразяват един неспокоен дух, чиито тежнения се изливат не само върху платното, но и в стихове и музика. Тата се представя в изложбата с дузина живописни работи върху платно и картон. Като тематика те представят пейзажи от България, Литва и Тунис, а като стилистика носят в себе си най-добрите традиции на класическия руски пейзаж. Получила художествено образование в училище по приложни изкуства, Тата смята за определящо в нейното развитие като творец влиянието но своя баща, Юрий Тарасов, заслужил художник на Съветския съюз и Руската федерация. „В пейзажите си аз не се опитвам да изобразя всеки детайл на растенията и дърветата, а да предам атмосферата – аромата на цветята, звуците на гората, спокойствието на есента или усещането сякаш наистина си на брега на морето” – споделя Тата.

Третата участничка в изложбата „Женски светове” е туркинята Шукран Истанбулу. И докато при първите две говорим за различна трактовка на пейзажа и за повече или по-малко реализъм, при Шукран Истанбулу всичко е цвят и емоция. Тя започва сравнително късно да се занимава с изобразително изкуство; като Тата е космополит, живяла е във Вашингтон и Хамбург и именно там е получила и първите си уроци в живопис. Нейните платна са абстрактни, експресивни и носят едно източно по своята същност светоусещане. Ярки чисти багри – синьо, червено, жълто, претворени върху платното като части от ориенталски стенописи, като разноцветната турска керамика. В някои от композициите повтарящите се детайли оформят фигури на пеперуда, слон или сграда, но това, което грабва от пръв поглед, е изригването на емоцията и експресията на пресъздаването.

Три художнички със своите различия и сходства, три погледа към обърканото ни съвремие, три женски свята, които провокират да се замислим колко всъщност сме еднакви в своите надежди и тревоги, в стремежа си към един по-хубав и красив живот. Ако разглеждайки картините на тези три жени, проумеем, че няма значение откъде идва човек, а какво представлява и какви са стремежите му, значи, изложбата е постигнала целта си, казва галеристката Олга Петрова.

Експозицията се открива тази вечер в 18,30 часа. 

Репортажът за изложбата слушайте в следобедния блок на Дарик радио в празничния 8 март.