"Луд гидия"
"Луд гидия" / netinfo
"Луд Гидия" на Русенската опера ще се играе в Пловдив на 24 септември в Градски дом на културата „Борис Христов“ от 19.00 часа. Началният час и мястото на събитието са сменени. Припомням, че те бяха планирани за Античния театър Пловдив с начало 21:00 часа.

След половин век Русенска опера възроди една от най-красивите български оперни творби.  Най-новата премиера на операта от Парашкев Хаджиев „Луд Гидия” се състоя на 19 февруари в Русе и  предизвика небивал интерес. Билетите бяха изкупени седмици по-рано. Представянето на постановката пред софийската публика на 17 май на сцената на Националната опера и балет се превърна в едно от събитията на сезона. На 3 август спектакълът пожъна успех на сцената на крепост Царевец, на фестивала "Сцена на вековете" във Велико Търново. 

Представлението на „Луд гидия” е посветено на 100 години от рождението на либретиста Иван Генов, който подтиква Парашкев Хаджиев да напише музика по сюжета на стихотворението на големия български класик Пенчо Славейков. Това се случва в първото комунистическо десетилетие, когато Пенчо Славейков е обявен за буржоазен поет и върху името му тегне мълчание.

Режисьор на постановката е проф. Павел Герджиков, който е участвал в над 20 български оперни заглавия като изпълнител и в немалко – като режисьор, но за първи път поставя шедьовъра „Луд Гидия” на Парашкев Хаджиев.

Ще дирижира 25-годишният маестро Димитър Косев, който макар и млад, успя да си извоюва име в музикалните среди на професионалист от много висока класа.

Колоритът на най-българското време е пресъздаден от майстора на сценографията Иван Токаджиев.

Пъстрите костюми на Цветанка Стойнова и мултимедията създават впечатление за българска черга – златно жълто, червено, синьо и зелено. Цветовете и красивата музика на Парашкев Хаджиев, типичната българска история, която е сътворена от либретиста Иван Генов – история за еничари, разделени братя, за любов и чорбаджии, жътвари, косачи, овчари ще ни пренесат назад във времето, в един свят, емоционален и близък на всички нас.

В спектакъла участва и съставът на емблематичния за град Русе фолклорен танцов театър "Найден Киров".

Фолклорният танцов театър „Найден Киров” е създаден през 1960 год. от бележития български хореограф Иван Донев, който е негов главен художествен ръководител до края на живота си. Фолклорният театър обединява няколко формации – концертен танцов състав, женски народен хор, детски състав и професионален оркестър. Популярен е не само в България. Гостувал е в цяла Европа – Франция, Швейцария, Италия, Германия и др.

Сред престижните отличия на ансамбъл „Найден Киров” са:  Специалната награда на Министерството на културата за постигнати високи художествени изяви в танцовото изкуство, Кристална лира на СМТДБ, Голямата награда на град Русе за изкуство и култура, "Златното колие" от Международния фолклорен фестивал във Франция и други.

Към този момент главен художествен ръководител на "Найден Киров" е Богдан Донев.