Предложение за увеличаване субсидиите на общините ще внесат депутатите от БСП
Предложение за увеличаване субсидиите на общините ще внесат депутатите от БСП / netinfo

Големите инфраструктурни проекти в Пловдив закъсняват.  Това заяви народният представител от Коалиция за България Петър Мутафчиев. Той се позова на пример с Централна гара, за изграждането на която е имало  два варианта - чрез право на строеж или чрез  концесия. По думите му, забавяне има и от страна на ръководството на летище Пловдив с разработването на цялостна стратегия за развитието на аеропорта, който е със статут на национално летище. Мутафчиев каза още, че Пловдив е загубил много и от липсата на чартърни полети до зимните курорти. Според депутата Захари Георгиев,  новият изпълнителен директор на летището трябва да насочи  усилията си за  построяването на карго терминала.

Двамата депутати от Коалиция за България ще поискат среща и с министъра на Регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, за да разберат кои проекти на областта по НАПИ са включени в програмата за тази година.

С 15 милиона лева да се увеличи субсидията за капиталови разходи на община Пловдив за 2010-та година - това предлагат депутатите от БСП. Това са парите за обезщетение, договорени между община Пловдив и правителството за приемането на столични отпадъци на сметището в Цалапица, заяви народният представител Захари Георгиев.

От  левицата  ще внесат предложение за увеличаване субсидиите на община Асеновград с 500 хил. лева и на община Марица - с 90 хил. лева, уточни депутатът Петър Мутафчиев. 500 хил. лева още трябва да бъдат прибавени към бюджета на община Лъки за довършване на проекта за водоснабдяване, допълни той.

От БСП ще настояват още средствата на общините за поддържане на пътищата, които свързват отдалечените места с общинските центрове, да бъдат увеличени с 15%.

Предложенията ще бъдат внесени при разглеждането на Бюджет 2010 на второ четене в парламента.