Пловдив 2019
Пловдив 2019 / netinfo
Фондация „Пловдив 2019“ обяви преместването си в Тютюневия град, съобщиха от организацията. Коледното парти в склада на ул.“Екзарх Йосиф“ беше първото събитие, с което фондацията отбеляза новия си адрес. Сградата, до скоро мебелен магазин, ще се превърне в основна локация за събития и проекти на Европейската столица на културата.

Помещенията на първия етаж в сградата ще се ползват и за репетиции на оркестъра на Държавна опера- Пловдив след излизането му от Концертна зала на площад Централен. Двете институции ще си партнират и ще обитават сградата през следващите две години, като целта по този начин е да вдъхнат нов артистичен живот на целия квартал като един от ключовите проекти на „Пловдив 2019“. Складът е собственост на фамилия Ботушарови и един от най-добре стопанисваните складове в целия ансамбъл паметници на културата в района. Помещенията ще могат да се използват и от различни организации, партниращи си с фондацията.

Кандидатите за главен архитект на Пловдив защитават концепциите си пред общинарите

„Вече сме част от реалното трансформиране на Тютюневия град, който е един от най-важните проекти в програмата ни като Европейска столица на културата. С преместването си тук ние се стараем да създадем модел за възможното преобразяване на квартала с възможностите на културата, каквато е и основната идея на проекта Тютюневия град още по време на кандидатстването на Пловдив“, каза по време на събитието Светлана Куюмджиева. Досегашният офис на Главната улица на този етап също ще продължи да функционира като комуникационна точка на мащабния проект.

По време на приветствието си към гостите на партито изпълнителният директор Кирил Велчев заяви, че основна цел на фондацията е да се насочи общественото внимание в положителна посока към преоткриването на Тютюневия град като място за култура и развлечение с огромни възможност за развитие.

Представиха новата визуална идентичност на Пловдив 2019

Специално за събитието интериорът на склада беше преобразен в черно и бяло с елементи от новото лого на „Пловдив 2019“. Гостите - партньори по програмата Европейска столица на културата, журналисти, представители на областна и общинска администрация, бивши и настоящи членове на Управителен съвет и приятели на фондацията – получиха като подарък уникалното издание „10 години България и Румъния в Европейския съюз“, реализирано като съвместен проект между „Пловдив 2019“ и „Тимишоара 2021“.