Пловдив
Пловдив / netinfo
Тримата кандидати, които продължават в битката за поста главен архитект на Пловдив, днес ще защитят пред комисия в Община Пловдив концепциите  си за визията на града под тепетата. Снощи те направиха това публично пред обществеността в сградата на ОбС.

Припомням, че до този етап на конкурса стигнаха един от бившите председатели на местния парламент Илко Николов,  Хубена Салджиева и настоящият съветник от „Кауза Пловдив“ в местния парламент  Цветелин Цоневски.

От надпреварата отпадна колегата им арх. Кирил Събчев, който на представянето на концепцията си получи оценка по-ниска от 4.00.

Много важно за бъдещия главен архитект на града под тепетата ще е работата по Общия устройствен план, както и отношението към проекта „Пловдив 2019“ – в частност културните пространства като Тютюневия град и Стария Пловдив.

Предишният конкурс за поста главен архитект на Пловдив беше прекратен, тъй като явилите се кандидатите не успяха да съберат минимума точки, за да бъдат допуснати до интервю. Тогава градската управа  обяви нова надпревара за поста.

Дългогодишният архитект на Община Пловдив Румен Русев почина след боледуване. Той беше отстранен през септември миналата година от длъжност във връзка с делото за разрушаването на тютюневия склад на ул. "Одрин"8".