/ Искра Койчева, Дарик Пловдив

Изготвяне на мащано проучване за изграждането на мястото на бившия Партиен дом на сграда на операта одобриха общинските съветници на Пловдив. Общата сума, която ще бъде дадена за целта е 23 000 лева, които ще бъдат осигурени от общинския бюджета и фондация „Дом за Пловдивската опера". 

26 млн. лв. трябват, за да има Пловдив Дом на операта

Предложението на микрофон направи архитект Илко Николов, който припомни, че не е задържително операта да се намира точно там и обследването е нужно точно за това.

Припомням, че в през миналото лято общинските съветници на трада на тепетата приеха предложението на Инициативния комитет за построяване на Дом на операта за отреждане на парцел на площад „Централен” за построяване на опера.

То беше прието с важното допълнение, че към изпълнението може да се пристъпи само ако преди това бъде построена нова сграда, където да бъде настанена общинската и държавна администрация от Партийния дом.
 
Камарата на архитектите против събарянето на бившия Партиен дом и построяването на мястото на опера

Преди около преди две години Инициативният комитет събра 15 000 подписа за подкрепа за изграждането на сградата и проведе обществено обсъждане за подходящи места за нейното позициониране.

Бизнес-планът за инвестицията предвижда 30 милиона лева за строителство и обзавеждане на бъдещата сграда, както и възможните начини за стопанисване, като в сумата не влиза цената на земята. 

Икономистът Георги Стоев обясни тогава пред местния парламент, че вложенията ще се изплатят за по - малко от 20 години, а годишната печалба на дома на операта ще е между 1,5 и 2 млн. лв.