Дени Златанова/Дарик Пловдив
Дени Златанова/Дарик Пловдив / netinfo
Протест на майки на деца с увреждания в Пловдив
98282
Протест на майки на деца с увреждания в Пловдив
  • Протест на майки на деца с увреждания в Пловдив
Малко над 760 подписа са събрали родителите на деца с увреждания в Пловдив. Това съобщиха пред Дарик част от майките, които за шести пореден ден протестират пред сградата на Общината.  

Подписката е в подкрепа на Закона за личната помощ, чиято цел е средствата да бъдат разпределени фунционално сред болните според техните индивидуални нужди.  

"Нека да стане ясно за хората, че ние не искаме повече пари. Пари има, но те не се разпределят и не стигат до хората, които имат нужда от тях. Подписката е за закона за личната помощ, а не за наливане на нови средства в тази социална група. Въпросът е да има индивидуален подход към всяко едно лице с увреждане", заяви Светла Пенкова, която отглежда дете със 100 % инвалидизиране. 

Един от другите големи проблеми, пред които са изправени хората с увреждания, е намирането на работа след навършване на 18-годишна възраст. Според протестиращите съществуващият Закон за хората увреждания всъщност им пречи. Привидната "защита" от страна на държавата, от една страна изправя хората в неравностойно положение пред невъзможността да напуснат работното място, ако не им харесва, а от друга, ограничава работодателите да ги уволнят, ако не се справят със задълженията си. "Такава защита не ни трябва" - коментира пред Дарик 18-годишният Петър Мавродиев, който е с диагноза детска церебрална парализа. 

"Никой не е застрахован. На всеки може да се случи. На тези хора трябва да се гледа като човеци и те трябва да могат да водят пълноценен начин на живот редом с останалите", допълни майка, чието дете страда от Синдром на Даун.

По думите на майките протестите ще продължат до приемане на промените в Закона. На 30 юли предстои общ протест на всички родители на деца с увреждания в България, който ще се проведе в София. 

Още информация чуйте в звуковия файл.

Автор: Дени Златанова