Откриване на референтна лаборатория в Пловдив
Откриване на референтна лаборатория в Пловдив / Областна администрация - Пловдив
"Пловдив показа, че е много единен и много по-различен град от другите в страната. Еталон за това, което може да се случи. И наистина е факт вече една прекрасна лаборатория, много малко има такива в България".

Това заяви днес началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски при откриването на референтната лаборатория за изследване на COVID-19 към Инфекциозна клиника на УМБАЛ "Св. Георги". 

Генерал Мутафчийски открива новата лаборатория за COVID-19 в Пловдив

"За съжаление тези лаборатории ще бъдат все по-нужни и за в бъдеще, защото дори и да отмине COVID-19, човечеството винаги ще бъде изправено пред такива предизвикателства и неслучайно в редица доклади на световни организации се подчертава, че именно инфекциозните болести, нови вируси, мутирали стари вируси  могат да бъдат една от най-големите заплахи за хората", добави той.

Областна администрация - Пловдив

По думите му България се справя добре и с малко жертви в битката с коронавируса. "Но дори и малко всички жертви са свидни и ние не можем да ги мерим като малко или много", подчерта генералът.

Лабораторията за COVID-19 в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив ще работи от сряда (СНИМКИ)

Той припомни, че в страната вече има 18 лаборатории. Пловдивската била една от най-модерните у нас. "Явно ще трябва да свикнем с мисълта, че ще трябва да работим с този вирус.

Дай боже да се намери бързо ваксина или надеждно лекарство, но засега признаците за това не са съвсем налице. Основният акцент за развитието и работата по-нататък е, лабораториите и развитието на медицинските ресурси, особено на интензивните легла да бъдат налични, за да може да се освобождават мерките една по една.

Те не могат да бъдат изведнъж премахнати, а степ бай степ, в зависимост от добрите показатели. Вие вече вървите по пътя, по който правилно да може да се оценява ситуацията и след това при завръщане към нормалния живот да се отреагира на всяко едно огнище", каза още Мутафчийски.

Три референтни лаборатории ще изследват за коронавирус в Пловдив

Той благодари на дарителите и на инициаторите за новата лаботория от Община Пловдив и областна администрация. Благодарности отправи и кметът Здравко Димитров. След това новата придобивка бе осветена от Пловдивския митрополит Николай, който отслужи водосвет на събитието.

Областна администрация - Пловдив

С изграждането на лабораторията ще бъдат обхванати големи групи пациенти от региона. От УМБАЛ "Св. Георги" съобщиха, че апаратурата може да обработва 28 теста за три часа, а работата в обекта ще се извършва на две смени от по 6 часа. Така тя ще може да поеме около 112 проби за 12 часа с възможност – при необходимост, те да се увеличат до 140.

Пловдивската лаборатория за коронавирус може да заработи до 10 април

В лабораторията ще се работи с тест набори от Южна Корея за екстракция на рибонуклеинови киселини и за откриване на коронавирус с полимеразна верижна реакция. PCR-тестовете са с два генетични маркера.

За момента лаборантите разполагат с 3000 теста. Първоначално първите 15 проби ще бъдат изпращани в Националната референтна лаборатория, а след  това няма да бъде необходимо потвърждаване на пробите.