Наблюдаваме мобилизация на "националния отбор" в кризата, сега не се делим, констатира социологът
Наблюдаваме нещо безпрецедентно - мобилизация на "националния отбор" в кризата. А онези, които не го разбират, че не е време да си играем на опозиция и управляващи, остават извън борда. Това обобщение направи социологът от "Сова Харис" Васил Тончев по повод изненадващите за него резултати в последното експресно проучване на агенцията. От него стана видно, че не само политически лидери и министри влизат в класацията по рейтинги, но и бизнесмени, общественици, както и, разбира се, шефът на Националния оперативен щаб.

Генерал-майор проф. д-р. Венцислав Мутафчийски е най-одобряваната личност в държавата и
събира 71 на сто от одобрението, според експресното телефонно проучване. След него се нареждат премиерът Бойко Борисов и боксьорът Кубрат Пулев, който декларира, че ще дари половината си хонорар от мача си с Антъни Джошуа.

„Сова Харис“: Домусчиев, Пеевски и Кубрат Пулев изпревариха по рейтинг политически лидери

"Одобрението към Венцислав Мутафийски е огромно. Това е единомислие от страна на нацията. Тя е обединена в момента. Генералът е на точното място и в точното време. Много добре е поел и изпълнява ролята си. Той влиза във всеки български дом. Жестът на Кубрат Пулев също е огромен, хората го забелязват", коментира Васил Тончев пред NOVA.

"Делян Пеевски също с неговата дейност е с доста високо одобрение - нещо, което ме изненада, тъй като към успелите, богатите хора, общественото мнение не е много благосклонно", отчете социологът.

"Това е нова ситуация. Това е нещо, което не сме виждали досега. Това, което виждаме сега, е мобилизация на националния отбор. Сега не се делим на Левски и ЦСКА. Тези, които не разбраха, че не е времето да си играем на опозиция и управляващи, останаха извън борда", обърна внимание Васил Тончев.

От представителите на бизнеса единствено собственикът на „Нова Броудкастинг груп“ Кирил Домусчиев намира място в класацията с одобрение от 23%. Доверие е регистрирано и към главния прокурор Иван Гешев с 21 на сто.

Мутафчийски: Да не се лигавим с мерките, труповете не може да се скрият

"Ситуацията е нова и невиждана. Това, което виждаме сега, е мобилизация на нацията. Това, което виждаме като одобрение от хората, е на базата на това кой е бил отзивчив и по какъв начин", добави Тончев.

Според социолога хората в момента са обединени.
NOVA