/ Тина Соколова
Всички действия на полицията по време на претърсването в сградата на Община Стрелча от 12 март са били законни. Това уверяват от Областната дирекция на МВР в Пазарджик в позиция до медии.

Окончателно: Кметът на Стрелча остава на поста, но излиза в отпуск

Повод за нея станали продължаващи твърдения от представител на политическа партия за незаконосъобразни действия спрямо представител на местната власт.

От дирекцията поясняват, че в случая акцията е била по проверка на сигнал от служител на общинската администрация и потърпевш. Цялата операция е съгласувана с компетентната прокуратура.

Трима съдии решават дали кметът на Стрелча да остане на поста си

„Няма и не е имало практика в ОД на МВР-Пазарджик, когато се извършват оперативни или процесуални действия, в това число и проверки да се информират предварително медиите.

По време на проверката в сградата на общинската администрация граждани на Стрелча бяха подали информация към регионални и национални медии за случващото се. Поради този факт бе породен големия медиен и обществен интерес към случая.

Съдът отказа да отстрани от длъжност кмета на Стрелча

Докато е извършвана проверката, е разпоредено създаването на организация, за да не се прекъсва предоставянето на административни услуги на гражданите. Не отговарят на истината твърденията, че на мястото е имало „20 полицаи от икономическа полиция“, тъй като секторът „Противодействие на икономическата престъпност“ няма в своя щат толкова служители“, пишат още от дирекцията.

След това уверяват, че всички действия са продиктувани от задължението на полицията да защитава обществения интерес и правата на гражданите.

Обвиняват кмета на Стрелча в принуда само на един служител

Припомням, че акцията бе организирана по сигнал срещу кмета на Стрелча Стойно Чачов от главния инженер на общината Иван Божков. Той твърди, че е заставен да подаде подписана молба за напускане без дата, след което е бил освободен.

В началото на проверката от прокуратурата се говореше за 17 принудителни молби от служители, подадени още при встъпването на Чачов в длъжност, през 2016 година. До момента обаче те не са открити.

Разследването по случая продължава, а ако се окаже, че кметът е злоупотребил с власт и е притискал подчинените си, го грози до 6 години затвор.