Тайната камера в Анона била склад за отпадъци
Тайната камера в Анона била склад за отпадъци / ОД на МВР Плевен

Ветеринарни инспектори и полиция влязоха днес в плевенската "Анона", за да установят точното количество и произход на намереното в тайник месо и месни продукти. Проверяващите бяха трудно допуснати от охраната на предприятието, а журналистите останаха отвън.

Директорът на ДВСК д-р Любомир Кулински, който пристигна специално за проверката, обясни, че самото помещение изобщо не е било отбелязано в технологичната схема на предприятието. По думите му камерата е била препълнена, а сред продуктите се забелязвали изрезки, прошуто и месо.

Тайната камера в "Анона" била склад за отпадъци
netinfo

Представители на предприятието са обяснили, че камерата е предназначена за странични животински продукти, негодни за човешка консумация, които щели да бъдат унищожени в екарисаж. Според д-р Любомир Кулински подобни на откритите в тайника стоки едва ли са били пуснати от фирмата на пазара.

Тайната камера в "Анона" била склад за отпадъци
netinfo

По думите му, обаче, остават неясни въпросите: защо камерата не е отбелязана в съответната документация; защо не носи изричната маркировка; защо няма записи на хладилния режим на тази камера; защо предприятието не е уведомило инспекторите за наличието на такава стока и защо досега тя не е унищожена.

Цялото намерено количество предстои да бъде описано, проверено и още утре - унищожено. Днес във Варненския екарисаж са изгорени последните от общо 103 960 кг месни продукти с изтекъл срок на годност и нередовна документация, които бяха открити в „Анона" при акция „Дупетата".

Тайната камера в "Анона" била склад за отпадъци
netinfo

В момента фирмата не работи заради проверките. След изгарянето на намерената днес стока ветеринарните служби ще предпишат почистване и дезинфекция на всички работни помещения и хладилни камери. Едва тогава "Анона" ще може да възобнови дейността си, но под зачестен ветеринарен контрол, обясни директорът на ДВСК.

Предприятието ще получи и съответните актове за глоба в максимален размер, който в зависимост от нарушенията може да достигне до 7 000 лева, посочи д-р Кулински. За да се спре дейността на фирмата-нарушител в закона е записано, че трябва да бъдат установени рецидивиращи нарушения, които пряко касаят здравето на хората.