Етноложка изложба разкрива миналото на Червенобрежкия край
Етноложка изложба разкрива миналото на Червенобрежкия край / снимка: пресцентър Община Червен бряг

Уникална етноложка изложба от снимки, документи и вещи от близкото и далечното минало на Червенобрежкия край беше открита преди дни, съобщават от пресцентъра на местната администрация. Повечето от експонатите са събирани в продължение на 30 години от проучвателя и изследователя Никола Ценкуловски. Някои от предметите са предоставени само за изложбата, а други са подарени. В експозицията се редуват фототабла с отбрани снимки с предмети от някогашния бит и култура на региона - тъкани за домашна употреба черги, платна и народни облекла.

Всеки един от представените предметите си има своя история. Като например първото българско шампанско, което е произведено именно в този регион през 1922 год. от Симеон Рашков - собственик на винарска изба, а по-късно и кмет на гара Червен бряг.

Един от основните акценти в експозицията са предметите от домашния бит. Народните занаяти са представени с типичните за този регион хоризонтален тъкачен стан, чекръци, приспособление за чистене на памук и др. В архивната сбирка впечатление правят т.нар. постав, в който се е събирало и мачкало гроздето в миналото, както и макет на воденица на повече от 100 години. Специално място в експозицията е отредено на Пена Грозева - една от най-изявените носителки на мизийския фолклор.

В етноложката изложба са предоставени и снимки от архива на Пеко Таков. Най-интересно е фототаблото „Койнаре'44 - временна литературна столица". В този период там са живели едни от най-изявените български писатели - Владимир Василев, Ангел Каралийчев, Никола Фурнаджиев, Дора Габе.

Изложбата завършва с колекция от академични издания и книги на местни краеведи, посветени на Червенобрежкия край.

Изложбата "Памет" - снимки, документи и вещи от близкото и далечното минало на Червенобрежкия край, ще бъде изложена до 30 септември в бившата сграда на Градския универсален магазин в Червен бряг.