Деканът на ф-т Фармация: Фокусът ни ще е в областта на фармацевтичната индустрия
Деканът на ф-т Фармация: Фокусът ни ще е в областта на фармацевтичната индустрия / dariknews.archive

На среща с медиите в Медицински университет - Плевен, ректорът на висшето училище проф. д-р Славчо Томов представи декана на новооткрития факултет „Фармация", проф. Тони Веков дмн.

„Прави впечатление една завидна научна продукция, която включва над 200 публикации с много голяма популярност, както и множество книги и учебници, на които проф. Веков е автор", каза ректорът, представяйки новия и първи декан на факултета по фармация в МУ-Плевен. Той показа за журналистите и два учебника - по Фармакоикономика и Оценка на здравните технологии с автор проф. Тони Веков, които ще бъдат част от учебната програма на факултет „Фармация".

Деканът на фт Фармация Фокусът ни ще е в областта на фармацевтичната индустрия
netinfo

В тази връзка деканът на новия факултет в МУ-Плевен получи от ректора копие от решението на Народното събрание за разкриване на факултета по фармация.

Деканът на фт Фармация Фокусът ни ще е в областта на фармацевтичната индустрия
netinfo

Проф. Славчо Томов припомни, че това е втората част от развитието на проекта за фармация и добави, че първите резултати предстои да се видят при дипломирането на първите студенти, които бяха приети тази година във фалкултета.

Деканът на факултет "Фармация" в Медицински университет Плевен проф. Тони Веков отбеляза, че първите 30 приети студенти тази година са от 12 области в страната, между които са София и Варна, където има фармацевтични факултети, и това говори за националната популярност на новооткрития факултет във висшето училище в Плевен.

Деканът на фт Фармация Фокусът ни ще е в областта на фармацевтичната индустрия
netinfo

Проф Веков припомни, че средният бал от 3,57 на първите приемни изпити тази есен е по-висок от този на два от другите четири факултета в страната. Той каза, че след приключване на оборудването на новия корпус, изграден специално за факултета, през следващата година броят на приетите студенти ще бъде увеличен на 60 и така ще се достигнат параметрите, определени при създаването на факултет „Фармация" в Медицинския университет в Плевен.

„Ние сме напълно наясно, какво е необходимо като кадри за българския фармацевтичен пазар и това със сигурност не са кадри, които ще се реализират в аптеките. Основният фокус в нашето обучение ще бъде за нуждите на фармацевтичната индустрия", каза деканът проф. Тони Веков.
Той уточни, че в този смисъл не става дума само за българската, а и за чуждестранната фармацевтична индустрия.
„Всички производители и притежаващи разрешения за употреба на лекарства в България, са задължени да имат представителства, които се занимават с регистрирането на техните лекарствени продукти и проследяването на нежелани лекарствени реакции, както и профили за безопасност на продуктите. Навлизат и нови изисквания за оценка на здравните технологии, през които трябва да преминават всички нови продукти, и всичко това е свързано с една много тясно специализирана дейност, която в голямата си част е и научна дейност, защото е свързана с клинично изследване на лекарства, независимо къде са произведени. За тази дейност са необходими специалисти, каквито в България не се подготвят или ако има такива, то подготовката им не е фокусирана върху тези спечифични дейности.
Затова тези чуждестранни фармацевтични представителства имат незадоволена необходимост от такива кадри", обясни проф. Тони Веков.

Той определи представителствата на фармацевтичните производители като един „суббранш", в който в България работят над 3000 души, и в който заплащането е доста по-високо, сравнено с това в аптеките.
Деканът каза, че идеята е, във факултета по фармация в МУ-Плевен е да се обучават кадри, които да са високо специализирани и добре платени в България.

Ректорът на Медицинския университет проф. Славчо Томов добави, че има идея във факултета да бъде разкрита и специалност клиничен фармацевт.

По време на срещата с медиите стана ясно, че е стартиран процес за акредитация за платено обучение във факултета по фармация, който ще приключи в рамките на следващите три години.

 

Деканът на фт Фармация Фокусът ни ще е в областта на фармацевтичната индустрия
netinfo