Четири основни провала на кабинета в оставка посочи Румен Петков
Четири основни провала на кабинета в оставка посочи Румен Петков / archiv.DarikNews

Пред журналисти в Плевен, народният представител от Коалиция за България Румен Петков посочи четири основни провала на правителството в оставка. Той уточни, че в това число не включва, традиционните сектори като заетост, здравеопазване и образование.

„Първият голям провал и доказана несъстоятелност като управленска политика е политиката на регионалното развитие и благоустройството. Ние продължаваме да нямаме оценка на регионите, както и нямаме очертана перспектива в развитието на различните региони на страната.
И затова има едно изсипване на огромен ресурс в Бургас и София, където и не малко се краде и всъщност се загърбва държавата.
Нямаме инвестиции в пътната инфраструктура в страната с изключение изграждането на малки магистрални участъци и централна Северна България е най-потърпевш от това. В Монтана, Плевен, Габрово, Ловеч, Русе, третокласната и четвъртокласната пътна мрежа не се пипа".

Тук Румен Петков постави въпрос, който според него никой не е поставял досега - въпросът за „едно звено в МРРБ, което е всъщност „черна кутия". Това е Националната компания „Стратегически и инфраструкт проекти", която е създадена от това правителство. Заплатата на мл. експерт там е 1 800 лв., директорът на дирекция взима 3 000 лв. заплата и досега не са произвели никакъв продукт. Нещо повече - там се пилее съзнателно държавна пара", каза Петков и посочи като похвати ползването на външни юридически и счетоводни услуги, независимо от съществуващите такива звена в компанията.

"Вината за това е на министъра на Регионалното развитие и благоустройството", каза Петков.

Външната политика на България е втория тежък провал на последното правителство според депутата. „В този план България никога не е стояла така зле", коментира Петков и добави, че ключов партньор на България като Италия - „държавата, която ни е подкрепяла през целия период и с трайно място в нашата история" в продължение на две години не е имало български посланик там, а във Ватикана вече трета година нямаме посланик.
В този смисъл Румен Петков посочи Русия, която е изпратила във Ватикана за посланик своя доскорошен министър на културата.
„Ние нямаме свой посланик там, а закрихме редица посолства, без да се даде каквото и да е обяснение и без да говоря за това, че съумяхме да се смразим с половин свят в резултат на абсолютно небалансираната и неадекватна външна политика на министър Младенов".

Като трети провал, депутатът от левицата посочи сферата на икономиката. Това са годините на най-ниски чуждестранни инвестиции като общ обем. Това се дължи не просто на икономическата криза, а на неадекватната политика на министерство на икономиката, на отвратителния бизнес климат в страната и на постоянно излъчваните разнопосочни сигнали, относно предстоящи промени относно ДДС в страната. а
Пряко влияние оказва и полицейското насилие и общото чувство за несигурност, кражби и грабежи, както и произвол от страна на правоохранителните органи.

Не на последно място, Петков посочи провалът в сферата на вътрешната сигурност и обществения ред.
Румен Петков припомни статия, публикувана в национален ежедневник през септември 2009 г., в която той посочва като „голямото предизвикателство пред това правителство „Шенген". „Там съм подредил това, какво сме направили ние като правителство и какво остава - довършителните мероприятия. Най-големият ни провал от 90-та година насам в този сектор е невлизането в Шенгенското пространство, и няма и да влезем, докато е това правителство, защото държавите-членки ни нямат доверие", категоричен е Румен Петков.

Той посочи като пример случай с осъдени български граждани по дело, класифицирано от Европейската комисия като дело с особен обществен интерес, които след осъждането "тържествено" напускат страната. Това няма как да стане без съдействието на МВР", категоричен е Петков. "Не можеш да ползваш специални разузнавателни средства за стотици милиони и тогава, когато трябва да реализираш правоохранителната и правораздавателната дейност на държавата, да не ги включиш. Някой те е мотивирал по известен на всички начин. Това министерство е разядено от корупция през последните три години. То е демотивирано и съсипано по същество като организация", заяви Румен Петков.