Цецка Цачева уважи  фотоизложба, открита в чест на 10 декември
Цецка Цачева уважи фотоизложба, открита в чест на 10 декември / dariknews.bg

На 10 декември, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, кметът проф. д-р Димитър Стойков и областният управител Иван Новкиришки, присъстваха на официалното откриване на фотоизложба на открито - „Руско-турската война 1877-1878 и Плевенската епопея", съставена от творби от художествения фонд на Военноисторически музеи - Плевен - „Освобождението в художествени образи".
След откриването на изложбата, гостите положиха цветя на паметника на Цар Александър II и разгледаха експонатите в къшата - музей.

Цецка Цачева уважи  фотоизложба открита в чест на 10 декември
netinfo

Още по време на Руско-турската война, редица художници от различни държави са били в района на Балканите, за да отразяват бойните действия в България. Повечето от тях са работели за известни световни и европейски вестниции и списания и са били акредитирани към главните квартири на воюващите страни. Съответно, художниците са представяли събитията, следвайки политиката на своите страни.

Тази традиция е продължена и по - късно от следващите поколения художници. Включват се и майстори на изобразителното изкуство от Русия и България, за коио темата е най - близка. Сюжетите обикновено са свързани с бойните действия на руската армия и българсото Опълчение.

Творците от Румъния отразяват най - вече боевете на румънските части при Гривица и Смърдан.

Сред представените в изложбата копия са „Завладяване на редутите край Плевен от Скобелевци" от Христо Бояджиев - един от авторите на Плевенската панорама и добър портретист, чиито тематични композиции са представени в изложбата,

Цецка Цачева уважи  фотоизложба открита в чест на 10 декември
netinfo

„След третия щурм на Плевен" от Сашо Рачев - автор на исторически платна пресъздал почти всички моменти от освобождението на Плевен, „Атака на руската кавалерия" от Павел Ковалевски, „Помощта на българите" от Михаил Ананиев, „Четвърта атака няма да има" от Иван Иванов, пресъздаваща строежа на Тотлебеновия вал.

Цецка Цачева уважи  фотоизложба открита в чест на 10 декември
netinfo

Всички тези рисунки, нарисувани с молив, акварел, гравюри и литографии, нарисувани с маслени бои, платна и скулпурни композиции, представляват един ценен извор за времето на Освобождението на Бългаия.

Изложбата е позиционирана на оградата на къща-музей „Цар Александър II" и съдържа копия на прочути картини от известни художници, както и снимки на паметници на именити генерали, изработени от камък и бронз.

Цецка Цачева уважи  фотоизложба открита в чест на 10 декември
netinfo