Коджаманов носеше знамето на България в Търново
Коджаманов носеше знамето на България в Търново / netinfo
Областният управител на Кърджали Ангел Коджаманов носи националния флаг по време на честването на 100-годишнината от обявяването на независимостта на България на 22 септември т.г. във Велико Търново. Инж. Коджаманов беше в групата от десет областни управители. Той беше в знаменната група, включваща още домакините – областният управител на Велико Търново Тошко Никифоров и заместниците му Мариана Бояджиева и Диана Петрова, Цветан Нанов от Габрово, Мария Димова от Русе, Тодор Тодоров от Шумен, Христо Контров от Варна, Николай Пенев от Ямбол и Христина Чолакова от Сливен. Уникалният флаг, ушит специално за случая, беше дълъг 10 и широк 4,5 метра. Знамето „тръгна” от църквата „Св. 40 мъченици” в подножието на Царевец в старопрестолния град. Преди да се отправи към царствения връх в ръцете на гвардейците на президента, трибагреникът беше осветен. След областните управители знамето беше поето от офицерите, началници на военните училища в страната. На всеки десетина метра знаменната група беше сменяна. Така знаменосците, които го издигнаха от подножието до върха Царевец бяха около 150 човека. Техните имена ще бъдат записани в паметна кника за празника. Сред тях бяха още депутати, бившите кметове на старопрестолния град, ректори на висши учебни заведения в страната, медии. В групата на интелектуалците беше проф. Николай Овчаров. При изключителна тържественост, под звуците на барабаните и звъна на камбаните на Царевец, националното знаме и съпровождащите го стотици официални лица и граждани бе изкачено до кулата на върха. Знаменната група бе следвана плътно от елита на държавата, който се бе събрал в старата българска столица, за да отдаде заслужена почит на събитието. Сред гостите бяха внукът на царя, обявил Независимостта на България Фердиданд, Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита. В първите редици на шествието вървяха също министърът на отбраната Никола Цонев, на транспорта Петър Мутафчиев, на държавната администрация Николай Василев и други. В Търново бяха народни представители, лидери на политически партии, интелектуалци, представители на висшето духовенство, както и стотици граждани. На върха знамето беше посрещнато от тримата първи държавни мъже на България – президента и главнокомандващ на републиката Георги Първанов със съпругата си Зорка, председателя на Народното събрание Георги Пирински и министър-председателя Сергей Станишев. Последва издигането на националния трибагреник над старопрестолния град, за да възвести 100-годишнината от Независимостта на България.

След шествието до Двореца в крепостта Царевец, изключително наситената програма, в чест на великата дата продължи с поднасянето на венци и цветя пред Паметника на Независимостта. Последва празнично шествие и полагане на гирлянд на паметника „Майка България”, където сто заслужили офицери получиха специален почетен знак. Това ще се превърне в традиция и на всеки 22 септември най-достойните военни на родината ще бъдат награждавани с него. Градусът на емоцията бе покачен от концерта на Елица и Стунджи на площада в Търново. Председателят на парламента Пирински, президентът Първанов и премиерът Станишев откриха след това изложба „Символи на българската държавност”. По-късно бяха обявени резултатите от Националния ученически конкурс за есе. Представени бяха юбилейна монета за Независимостта и валидирана юбилейна монета и пощенски плик. Кулминацията на тържествата постави тържествената заря-проверка в подножието отново на крепостта Царевец. „Взривът” от емоции предизвикани от аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов-звук и светлина” бяха последвани от пищните илюминации, които отбелязаха края на честванията.

Областният управител Ангел Коджаманов получи юбилейна старопрестолна грамота по повод 100 години Независима Българска държава. „Настоящата грамота се издава от Инициативния комитет за отбелязване на 100-годишнината от провъзгласяване на Независимостта на България 1908 – 2008 г. на г-н Ангел Коджаманов от Кърджали за особени заслуги и проявено родолюбие и патриотизъм. Царевград Търнов – столица на България от 1185 до 1393 г.” се казва в грамотата. Тя е подписана и бе връчвана от Председателя на Инициативния комитет, министър-председателя Сергей Станишев. Комплектът, подарък за великата годишнина, който получиха официалните лица, включва още копие на манифеста, с който цар Фердинанд провъзгласява Независимостта, копие на Конституцията на Княжество България, както и уникален възпоминателен кръст „За Независимостта на България”. Знакът, от който са изработени само 1000 броя, е реплика на подобен знак, изработен в началото на 1909 г. и издирен от инициативния комитет за честванията. Тогава отличието е раздавано на държавници, генерали и офицери.