Втори съд връща на работа уволнен дисциплинарно от галерията на Майстора изкуствовед
Втори съд връща на работа уволнен дисциплинарно от галерията на Майстора изкуствовед / Дарик- Кюстендил, архив

След Районен съд- Кюстендил и Кюстендилски окръжен съд определи като незаконно дисциплинарното уволнение на Десислава Георгиева, като изкуствовед на Художествена галерия "Владимир Димитров- Майстора". Съдът възстановява Георгиева на заеманата преди уволнението длъжност.
Кюстендилският окръжен съд реши още, осъжда Художествена галерия "Владимир Димитров-Майстора", представлявана от директора Михаил Калдаръмов да заплати на Десислава Георгиева обезщетение по Кодекса на труда в размер на 1960.20 лв., заедно със законна лихва, за времето, когато не е била на работа.
Решението подлежи на касационно обжалване в едномесечен срок от обявяването му на 30.04.2013 г, пред Върховния касационен съд.
"Десислава Георгиева била командирована с право на дневни и квартирни пари в гр.София, със задача посещение на изложба "Нова живопис", в галерия "Юзина".Същата е представила недействителна фактура за нощувка от "Тани 97" ООД, като същата фирма в годишния си отчет за 2011 г. не е декларирала приходи от услуги за хотелиерство. Изписаната фирма, фактурата и фискалния бон ЕТ "*******" гр.София е преустановила своята дейност през 2006 г. Видно от гореизложеното на Георгиева неправомерно са изплатени 31 лв. по чл.26, ал.1 от Наредбата за командировките в страната за нощувка и 20 лв. по чл.19, ал.1 от Наредбата за командировките в страната", пише в мотивите на заповедта на директора на галерията за дисциплинарно уволнение на изкуствоведа.
"Във въззивната жалба от ръководството на галерията се правят оплаквания, че уволнението е било съобразено с правилата за налагане на наказания, както и, че е доказано по безспорен начин, че Георгиева е използвала недействителна фактура с ясното съзнание да получи за себе си неследваща й се изгода. Въззиввният съд счита, че тези оплаквания са неоснователни, доколкото липсват доказателства за умисъл в действията на Георгиева. Това, че тя е споделила пред свидетелката Борисова, че се е снабдила с процесната фактура е само едно признание, направено пред лице, което не е обвързано с правния спор. По делото е прието становище от директора на ХГ, в което същият е записал "поради пропуск на счетоводството, фалшивата фактура е приета и осчетоводена, след което аз съм я подписал, без да подозирам, че това е един нередовен документ". Със същото основание и Георгиева е заявила, че не познава критериите за действителност на фактурите. Доказването на умисъл в извършването на нарушението "злоупотреба с доверието на работодателя" не може да се обоснове с това, което са чули свидетелките Б. и С. да се коментира в галерията, че Георгиева е взела фактурата от Илиянци. Както правилно е посочил в мотивите си районния съд работодателят не е доказал по безспорен начин, че уволнената служителка е злоупотребила с доверието му представяйки фактура за изплащане на командировъчни разходи, която е била недействителна. Нарушението следва да бъде доказано, а не предполагаемо", пише в мотивите си Кюстендилският окръжен съд.