Над 1400 висши растения и над 100 върха с височина над 2000 м в парк Рила
Над 1400 висши растения и над 100 върха с височина над 2000 м в парк Рила / netinfo

На територията на национален парк „Рила" има над 100 върха с надморска височина над 2000 м, като сред тях е и най-високият връх в страната и на Балканският полуостров - Мусала. Биологичното разнообразие на парка е изключително богато, срещат се над 1400 висши растения, от тях 42 са защитени от закона.

Парк "Рила" е едно от най-значимите и най-сигурни убежища за планинската фауна в Европа, представена е със 172 вида безгръбначни животни. В парка има четири резервата, като „Скакавица" е един от най-малките български резервати.

Национален парк „Рила" е един от най-големите паркове не само в България, но и в Европа. На 24 февруари 1992 г. е обявен за Народен парк. От 1999 г. една част от него е прекатегоризирана в национален парк "Рила", а останалата част в природен парк „Рилски манастир".

Редица събития бяха посветени на годишнината от обявяването на парка. В Посетителският център на Паничище беше едно от тях. Сред официалните лица уважили празника беше зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева. Уникален паметник на природното богатство - така тя определи Рила планина.

Кметът на Сапарева баня Сашо Иванов, областният управител на Благоевград Костадин Хаджигаев, началникът на полицията в Дупница Борислав Динев, представители на неправителствени организации и държавни институции, и партньори на парк „Рила" празнуваха заедно юбилея.

Като на всеки рожден ден имаше и торта, и танци. Децата от ОДК-Благоевград бяха подготвили кратка фолклорна програма.