/ netinfo
28-годишният Павел Георгиев от село Соволяно спечели първото място в състезанието за резитба, което бе организирано от Института по земеделие. Второ място бе присъдено на Милена Коцева от Кюстендил, а третото е за Петър Попов.
 

Институт по земеделие
netinfo

В състезанието се включиха общо 7 души. Те се състезаваха, като в рамките на 45 минути всеки един от тях трябваше да направи резитба на 3 ябълкови дървета.

„Изключително съм щастлив от победата. Показах си уменията тук и се получи добре. С овощарство съм се занимавал 4 сезона в Англия, конкретно с ябълки и круши. Според мен в резитбата най- важни са плодните пъпки, защото те дават плода.

Трябва човек да се старае, да чете литература и да посещава такива събития като днешното, за да може да се научи. В момента аз имам 40 ябълки, но не се издържам с това”, заяви за Дарик победителят Павел Георгиев.

Институт по земеделие
netinfo


 Освен състезанието имаше и лекция и демонстрация по резитба на дървесни овощни видове организирани от Институт по земеделие и Териториален областен офис (ТОО) - Кюстендил на Национална служба за съвети в земеделието. Лектор и с практическите занимания осонвно лице бе директорът на Института по земеделие проф. д-р Димитър Домозетов.

В Института по земеделие имаше близо 150 земеделски производители от България и Сърбия.

Институт по земеделие
netinfo

Институт по земеделие
netinfo


„Резитбата на костилковите видове и младите овощни дървета от всички видове, трябва да започне след 14 февруари, когато вече са преминали основните студове. Ябълките и крушите могат да се режат още от декември.

Тогава се започва със силните дървета. Земеделците трябва като отидат до дървото, да преценят колко е пораснало, къде са му плодородните пъпки и каква резитба да му направят. Те трябва да го съхранят и за следващата година”, каза Домозетов. 

Институт по земеделие
netinfo

Институт по земеделие
netinfo

Институт по земеделие
netinfo

Институт по земеделие
netinfo

Институт по земеделие
netinfo