20% от вековните гори на България са на територията на ЮЗДП
20% от вековните гори на България са на територията на ЮЗДП / Дарик радио,архив

„ДЛС Осогово" - гр. Кюстендил е сред стопанствата с най-много многовековни гори на територията на страната- 1160 хектара.

20% от вековните гори на България са на територията на ЮЗДП
netinfo

 

Директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов, директорът на ТП „ДЛС Осогово" инж. Емилия Иванова, директорът на РДГ „Кюстендил" инж. Здравчо Тодоров показаха пред журналисти в района на „ДЛС Осогово" - гр. Кюстендил, едно от насажденията, обособено като вековна гора или гора във фаза на старост. Това е 140-годишна естествена букова гора в Осоговската планина, която съхранява изключително богато биоразнообразие и е дом за множество редки видове.

„Близо 21 000 хектара са държавните гори в обхвата на ЮЗДП, определени като вековни и включени в защитени зони по европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. Като цяло за страната 20% от старите гори попадат на територията на ЮЗДП.
Във всички тях са забранени лесовъдските мероприятия и каквато и да е човешка намеса в естествения ход на природните процеси с цел запазване биоразнообразието и естествените екосистеми. Най- възрастната гора на територията на ЮЗДП е в „ДГС Гърмен"- върху площ от 3.8 хектара са разположени единично смърчови дървета на възраст 400 години. Тяхната височина е около 20 метра.80% са широколистните вековни гори, а 20% - иглолистни.
Най-много вековни гори има на територията на държавните горски стопанства в Гоце Делчев - 1956,3 хектара, Гърмен - 1647,8 хектара, Невестино - 1399,2 ха. Почти всички стари гори в „ДГС Невестино" са на възраст между 130 и 160 години.
Също така сме горди с 320-годишните насаждения от източен чинар на територията на „ДГС Кресна", в землището на село Горна Брезница, с достолепните си 26 м височина и 100 см диаметър.
В „ДГС Сандански" има букови насаждения на 220 години. На тази възраст и при тези условия букът е достигнал диаметър около 50 см и височина 22 метра.
Интересен е и фактът, че в „ДГС Симитли" има насаждение от вековна бреза на 110 години, което също е включено в списъка на старите гори. Брезата е достигнала до 15 м височина и 20 см диаметър.
Не на последно място трябва да споменем и кестеновите насаждения в Беласица, в района на „ДГС Петрич", някои от които са достигнали внушителни параметри - 19 м височина и 80 см диаметър и възраст 180 години", заяви директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов.

20% от вековните гори на България са на територията на ЮЗДП
netinfo

 


„Гората, която ни заобикаля представлява една типична естествена букова гора във фаза на старост. За да се формира една стара гора, природата трябва да бъде оставена да следва естественото си развитие в продължение на векове без съществена човешка намеса. В зависимост от дървесните видове и конкретните условия, този период може да продължи най-малко 120 години. Гората, в която се намираме, е на възраст 140 г. на площ от 110 декара. Средната височина за бука тук е 25 м и среден диаметър на дърветата 38 см. Срещат се обаче и екземпляри от порядъка на 35 м височина и достигащи до 1 м в диаметър. Поради наличието на възобновителен процес тук се срещат и дървета на възраст от 20 до 40 г", коментира директорът на ТП „ДЛС Осогово" инж. Емилия

20% от вековните гори на България са на територията на ЮЗДП
netinfo
Иванова.

 

 

 

 

 


Горите във фаза на старост са част от консервационните зони. Тази гора попада в защитените зони от европейската екологична мрежа „Натура 2000" за запазване на природните местообитания на дивата флора и фауна, а именно з.з. „Осоговска планина" по Директивата за местообитанията и з.з. „Осогово" по Директивата за птиците. Освен това съгласно „Натура 2000" тя попада в местообитание 9130 или това са типични неутрофилни букови гори от типа Asperulo-Fagetum.
Тази гора попада и във вододайна зона пояс ll, което я прави изключително важна от гледна точка на водозадържащата и водоохранната ѝ функция. Тя не позволява на водата да се оттича така бързо и да достига до населените места. Тази бавно оттичаща се вода ни дава пълноводни реки и чиста питейна вода. С наклон от 32° има решаващо противоерозионно значение. Разположена е на 1500 м н.в. и представлява бариера за разпространението на пожари.