15% от населението на община Дупница са младежи между 15 и 29 години
15% от населението на община Дупница са младежи между 15 и 29 години / Дарик радио,архив

По данни на отдел ГРАОН към 31.12.2016 г. населението на община Дупница е 51 556 души, броят на младите хора от 15 до 29 години е 7919. От селата най-много младежи живеят в с. Яхиново - 355.

В другата крайност са селата Грамаде, Кременик и Крайни дол, където млади хора в тази възрастова група няма.

По прогноза на НСИ в периода до 2020 г. броя на младите хора в общината ще намалява, като особено рязко това ще се отрази на възрастовите групи 20-24 години и 25-29 години. През последните три години се регистрира и тенденция към увеличаване на миграцията на младежите от малките население места към по-големите градове, най-вече по икономически и социални причини.

Данните са от Общинският годишен план за младежта на община Дупница за 2017 година. Пак от там става ясно, че по различните национални и европейски програми се осигурява заетост на 377 младежи. По отношение на младежката престъпност сравнителният анализ от последните години по данни на Районно управление на МВР и отчетите на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни показват ниско ниво на относителния дял на извършените противообществени прояви и престъпления от малолетни и непълнолетни лица. От посочена справка за последните 4 години на образуваните и проведени възпитателни дела става ясно, че през 2016 г. са образувани 24 дела, повече са били през 2014 г. - 30, през 2013 г. са били 22, най-малко са през 2015 г. - 15 дела.

Извършените престъпления са основно кражба на имущество.

Според Общинският годишен план за 2017 г. са заложени няколко приоритети и специфични цели за провеждане на общинска политика за младежта и мерки за постигането им. За постигането им са предвидени 40 социални и културни инициативи. Сред тях ден на спонтанните дейности, свързани с добротата - акция за помощ на възрастни хора през март и август, ще бъдат отбелязани различните световни и международни дни, както и инициативи свързани с български и чужди празници, предвидени са и беседи свързани с борбата с наркоманиите. От плана става ясно, че с постоянен срок ще бъде информационна кампания за създаването на младежки организации в учебните заведения в община Дупница, през април е планувана кампания за засаждане на дървета в района на парк Рила, през октомври пък трябва да бъде организиран конкурс за есе "Какво искам да бъде моето училище" - за набиране на идеи за извънкласни дейности с учениците през учебната година.

Цялостният годишен план ще бъде гласуван на заседание на ОбС в петък.