Отложиха делото срещу бившия кмет на Хасково
Отложиха делото срещу бившия кмет на Хасково / Дарик радио, Хасково

Хасковският окръжен съд днес не даде ход днес на делото срещу бившия кмет на Хасково Георги Иванов и процесът бе отложен за 13 октомври. Решението съдът взе по молба от двамата адвокати на Иванов. Единият бил ангажиран с дело в Софийски градски съд, а другият е в отпуск.

Според прокуратурата на 14 май м.г, в нарушение на Закона за устройство на територията и Закона за културното наследство, в качеството си на кмет Иванов е издал заповед, с която разпоредил да бъде премахната сградата  на бившия хасковски затвор. По разпореждане на Главния прокурор Сотир Цацаров досъдебното производство бе прехвърлено за наблюдение на Окръжна прокуратура–Пловдив. Обвинителният акт също бе написан там, но бе внесен за разглеждане в Хасковския окръжен съд. Да представлява обвинението днес се яви окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов.

Отложиха делото срещу бившия кмет на Хасково
netinfo

34 свидетели са призовани да дават показания по делото. В съдебната зала днес не се явиха 10 от тях. Пред съда бившият кмет Георги Иванов заяви, че държи процесът да се гледа по общия ред. По този начин искам истината да излезе наяве, каза той.

Отложиха делото срещу бившия кмет на Хасково
netinfo

Сградата на стария хасковски затвор била построена през 1892 г. През втората половина на 50-те години на миналия век затворът е закрит и през 1976 г. част от комплекса превърнат в музей. В него до 1990 г. е имало експозиция. До събарянето сградата е съществувала в оригиналния си вид. В Списъка на паметници на културата е записано, че реставрация на затвора Хасково е извършена през 1975 г. Правото за безвъзмездно ползване на имота е било прехвърлено на община Хасково през септември 2010 г. заради отпаднала нужда за ползване от Министерството на отбраната, което го е управлявало от 2008 г. Впоследствие в актовите книги имотът бил вписан като частна общинска собственост. Въпреки това статутът на сградата не се е променил и тя е останала недвижима културна ценност с категория „национално значение“, пише в официалното становище на прокуратурата. Според разследващите е установено, че заповедта от 14 май м.г. за разрушаване на сградата не е била съгласувана с Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство, както изисква Законът за културното наследство.