Откриха скулптурата на Кауня
Откриха скулптурата на Кауня / Туристически информационен център

Скулптурата „Хасковски каунь“ бе официално открита днес на площад „Атлантически” в Хасково, като част от появите по повод празника на града. Тя е измислена и изработена през 1999 година, когато актьорът Янко Митев издаде първия брой на едноименния вестник. Творбата бе приета с възхищение от малцината тогава хасковски "кауни" и бе предложена за ежегодна награда на Ъкъдемия Каунь. Оттогава нейни носители са много известни личности на България.
Самата скулптура Хасковски каунь се състои от три части:

Каунь (от турски - „пъпеш”), станал нарицателно име за хасковец.

Каца - дървен съд от народното битие, предназначен за ферментация на плодове. Човек се ражда гол и бос, не знаейки нищо, и напуска този свят без да е научил всичко. През годините на живота си той се учи, поумнява и помъдрява. Кацата символизира точно това узряване или ферментиране.

Мъжка фигура с голяма глава, малки крайници и усмивка от ухо до ухо. Облечена е в народна носия, с калпак и закичено цвете. Изобразена е изскачаща от разкъсания каунь, насаден в кацата, и е символично изображение на самия хасковец – винаги усмихнат, весел, приветлив, готов за делови срещи, за партньорство в работата, за купони и моабети, приветстващ с широко отворени обятия всички свои съграждани и гости на града.

Тази скулптура е посветена на живия хасковски дух, чувство за хумор и самоирония. На всички веселяци, зевзеци, трезви и нетрезви ценители на карикатурата и шаржа. На местни, гости и всички останали. В идеята зад скулптурата няма политика или идеология. Който иска да бъде хасковски каунь - нека бъде, който не иска - нека си остане пъпеш, шегуват се организаторите.

Скулптурата е изработена от месинг. Проектът е близък до наградата „Хасковски каунь“ (има малки разлики).

Авторът е Господин Тенев - Гуспата.