Дали след години ще е ретро да разгръщаш страниците на любимата книга, вместо да я четеш през таблет?
Дали след години ще е ретро да разгръщаш страниците на любимата книга, вместо да я четеш през таблет? / netinfo

Може ли интернет да измести традиционните печатни издания? Електронната книга ще замени ли постепенно изработената от хартия? Дали след няколко години ще е твърде ретро да разгръщаш страниците на любимото си четиво, седнал на пейка в парка, вместо да преглеждаш текста през таблет?

Отговорът, който ЕМО "Етър" дава на всички тези въпроси е категоричен - не. Модерният свят и наложените традиции не се изключват. Допълват се. И заедно творят бъдеще. Посетителите на „Етър"-а знаят, че от доста време на територията на музея могат да ползват безплатна мрежа за връзка с интернет. И са наясно колко приятно е да се потопиш в спокойната атмосфера, която те връща назад във вековете.

Българските традиции са представени в книгите, които ЕМО „Етър" издава през годините. В тези четива са описани научните постижения на доказани автори, с достъпен за аудиторията стил.
18 май, обявен за Международен ден на музеите, бе избран от екипа на ЕМО „Етър" за откриването на Книгопродавница. Това е мястото, откъдето посетителите ще могат да си закупят печатните издания на музея.

От ЕМО „Етър" са убедени в успеха на Книгопродавницата, тъй като не само ценителите проявяват интерес към научната работа на музея и нейното популяризиране.
Книгопродавницата е разположена недалеч от централния вход на ЕМО „Етър" и около нея има създадени условия посетителите да се запознаят спокойно с предлаганата научна, научно-популярна и документална литература. Тук човек може да си закупи и различни предмети, продавани в традиционните книжарници.

ЕМО „Етър" е пазител на българските традиции. Това е важен мотив да бъде открита Книгопродавницата, която напомня на посетителите за местата, на които в миналото са се продавали книги.

Първата книжарница в Габрово е открита през 1898 г. и се е наричала „Наука". До 1948 г. в Габрово има 17 книжарници. На бул. „Априлов", където днес е сградата на Областната управа, е била разположена много популярната за времето си книжарница „Пенков".

Любомира Иванова очаква с нетърпение официалното откриване на Книгопродавницата на 18 май - Международен ден на музеите, когато в ЕМО „Етър" е обявен свободен вход за всички посетители. Седмица преди тържеството тя вече е отворила Книгопродавницата за гостите на музея.

Дали след години ще е ретро да разгръщаш страниците на любимата книга, вместо да я четеш през таблет?
netinfo

„Интересът към книгите е значителен, въпреки че все още Книгопродавницата не е официално открита. Много се търсят и сувенирите, изработени от майсторите в ЕМО „Етър".

С най-голям интерес се ползват книгите на доц. д-р Ангел Гоев, дългогодишен етнограф в ЕМО „Етър". Първата продадена в Книгопродавницата творба е негова - „Магическа защита от зли сили".

Също доста успешно се продава каталогът, който представлява подробно обяснение на Етърската чаршия, занаятите и водните съоръжения. Търсят се и пътни карти.
Имаме дипляни на основните езици, книжки за оцветяване и други, адаптирани специално за деца.", разказа Любомира Иванова.