В Генерал Тошево произвеждат арменски хляб - лаваш
В Генерал Тошево произвеждат арменски хляб - лаваш / Дарик Добрич
В Генерал Тошево произвеждат арменски хляб - лаваш
62933
В Генерал Тошево произвеждат арменски хляб - лаваш
  • В Генерал Тошево произвеждат арменски хляб - лаваш

От два месеца в Генерал Тошево работи фабрика, в която се произвежда арменски хляб - лаваш. Инвеститори са братя Овсепян, които през 2009 година дариха на добруджанския град паметник на император Александър Втори - Освободител.
Хлябът се произвежда ръчно без никакви консерванти, увери в интервю за Дарик единият от собствениците Арутюн Овсепян. Той обясни, че лаваш се нарича тънък вид хляб, който се прави без мая. По думите му лаваш  се е правел още по времето на арменския геноцид през 1915 години. Бил е предпочитан защото е много траен. „Може да се съхранява в сухо състояние над 6 месеца, а след като се намокри отново става хубав мек хляб”, посочи Овсепян.

Лаваш вече се предлага в търговската мрежа на Добрич и Генерал Тошево, а малки количества се доставят до Букурещ и Солун. Овсепян отбеляза, че отвсякъде отзивите са много добри. В магазините един пакет с лаваш, в който има три хляба се продава за 1.70-1.80 лева.

В момента във фабриката в Генерал Тошево са наети 10 човека, тъй като тя все още работи с една трета от капацитета си. Очаква се обаче до месец да започне производство и на сладкарски изделия, които също ще се правят без никакви консерванти и подобрители. На пазара най-напред ще се пуснат еклери, приготвени по домашна рецепта.

Братя Овсепян имат намерение да отворят в Генерал Тошево и консервна фабрика, за която вече имат строително разрешение. Това ще бъде голямо предприятие с капацитет за производство на милион и половина зеленчукви консерви на месец, каза Арутюн Овсепян. По думите му там ще работят минимум 250 души. „Разчитаме да продаваме зеленчукови консерви на руския пазар, защото там с носталгия си спомнят за българското производство” посочи Овсепян.

Арутюн Овсепян е председател на Съюза на арменците в България. Той е доктор на юридическите науки. Завършил е образованието си в СУ„Св. Климент Охридски”. Роден в Ереван, живее в България от 1995 година. „Нашата родина е Армения, но приемаме България за втора родина, защото пием българска вода, дишаме вашия въздух, уважаваме вас и вашата история” каза Овсепян. Той смята, че църквата има най-важна роля за запазване на самосъзнанието и езика на арменската общност в страната ни. Почти към всяка арменска църква има създадено и арменско училище.

Интервюто с Арутюн Овсепян можете да чуете в прикачения файл.