Силистра отбелязва  годишнина от Дравската епопея и създаването на 31-ви полк
Силистра отбелязва годишнина от Дравската епопея и създаването на 31-ви полк / DarikNews.bg, архив

С тържествена церемония Силистра отбелязва  71 години от Дравската епопея и 112 години от създаването на 31-ви Силистренски пехотен полк – Железнния. Тържествената възпоменателна проява започва в 11 часа на паметника на 31-ви полк.

От няколко години в Силистра се подготвя Мемориална стена на славата, вписана в района на паметника.  Инициативен изпълнителен съвет се е  ангажирал  да подготви изграждането на мемориала с изписани имената на над 550 бойци и офицери, загинали във Втората световна война.  Според историка Тодор Николаев: „В списъка са 446 души, служили в полка и убити на фронта, като 206 (плюс още 17 от община Тервел) са добруджанци от област Силистра. В списъка са и 118 силистренци, загинали като служещи в други бойни части, предимно в пехотни полкове, но и в други специализирани военни звена. Сред убитите има жители на различни области – Варна, Добрич, Монтана, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен, Монтана и др. Предстои да бъдат поканени за участие областните управители на областите, от които има загинали войници и офицери, чиито имена ще бъдат изписани на стената на славата.

Дравската епопея е отбранителна операция на Българската армия по време на участието на България във Втората световна война срещу войски на Третия райх, настъпващи в района на Нагятад- Хересне, в опит да създадат предмостие на северния бряг на река Драва в Унгария. На Първа българска армия с командващ ген.лейтенант Владимир Стойчев е поставена задача за упорита отбрана по северния бряг на р. Драва. С участието си  през първия период на войната  31-ви Силистренски пехотен полк – Железния, наброява 2307 души. Убити, ранени и безследно изчезнали са  1333 души. Победата при Драва допринася за издигане на бойния престиж на Българската армия.