Почина историкът и общественик Тодор Нинов
Почина историкът и общественик Тодор Нинов / Дарик Добрич - архив

На 21 април почина историкът и общественик Тодор Нинов. Поклонението ще се извърши от 14 часа на 22 април в храма в гробищния парк.

Тодор Аврамов Нинов е роден на 24 септември 1937 г. в с. Тлачене, Белослатинско, където завършва основното си образование. През 1955 г. се дипломира в Селскостопанския техникум ”Марин Боев” в Кнежа със специалност „Животновъдство”. В периода 1955-1957 г. е войник в Българската народна армия в Разлог. След уволнението си започва да търси работа. В родния си край има възможност, но той се насочва в избора си към Добруджа. Запленен е още в ученическите години от певеца на Добруджа Йордан Йовков и добруджанската равнина след като прочита книгата на автора –„Чифликът край границата”. Към Добруджа са насочени мечтите му и той свързва живота си с нея.

Завършил е история в Софийския университет „Св. Климент Охридски", бил е учител по история и философия, работил е в Окръжен държавен архив и в Окръжен съвет за народна просвета.

По-големи възможности за исторически изследвания и публикации има след пенсионирането си. Публикува изследвания в периодичния печат и в научни сборници предимно за историята на Добруджа. Участва в Международна научна конференция „Първата световна война и събитията на Добруджанския фронт”, посветена на 90 и 95-годишнини на Тутраканската епопея. Ценни са публикациите му за забравените герои от тези военни събития през 1916 година, най–вече за генерал Иван Колев и беседите, изнесени по „Дарик радио” и радио ”Добруджа” и пред граждани от различни организации в Добрич. Участник е и в Националната конференция посветена Йордан Йовков, с известие за завещанието и дарението на съпругата му Деспина Йовкова. През 2006 г. името на Тодор Нинов е вписано в почетната книга на община.

През октомври 2007 г. Тодор Нинов е назначен като библиотекар в библиотеката на храм ”Света Троица”, Добрич. Като историк тук навлиза по-задълбочено в историята на църквата, забравени имена на свещеници и дарители, с принос към духовния живот на гражданите от Добрич. Заедно с големия добруджански краевед Любен Бешков /1925-2011 г./ е съавтор на книгата „Храм „Света Троица”.

Има проучвания за благородното дело на най-големия дарител в Добруджа – Райко Цончев, за Стефан Дерибеев – учител на Райко Цончев, свещеник Иван Филипов Македонски, един от първите свещеници в храм ”Света Троица”, свещеник-иконом Александър Тонков свещенодействал повече от четиридесет години и основен отговорник за построяването на днешната трета сграда на храм ”Света Троица”, за архитекта на храма Петко Момчилов и за иконописеца-добруджанец на храма Господин Желязков Сербезов, който участва в зографисването на храм-паметника „Св. Александър Невски”, София. /Текстът е от публикация на Веселина Малчева във в.Нова добруджанска трибуна”/

Поклон пред паметта му!