Открива се изложба След 20 години - социалистически реализъм
Открива се изложба След 20 години - социалистически реализъм / netinfo

Изложба на тема „След 20 години - социалистически реализъм" се открива в Художествената галерия на Добрич. Тя включва живопис, скулптура и графика и е малка извадка от създаденото в периода 1964 - 1982 г. и съхранявано в галерията.
Част от картините в изложбата са създадени  между  1964-67 г. и красноречиво говорят за време, на което не може да се даде еднозначен отговор.
От една страна, някои от тях като „Портрет на Маршал Толбухин"  от Иван Д. Христов, „Посрещането на Червената армия в Добрич" от Иван Петров ,„На полето" от Добри Добрев, малките скулптурни фигури „Работник" на Борис Караджа, „Стопанка" на Слава Петрова или „Монтажник" на Златан Стоилов носят характеристиките на социалистическия реализъм  -  етюдна  академичност или пропагандност, монументализиране, героизиране на образа или придаване на оптимистична романтика на тежкия труд. 

От друга страна - творби, създадени през същия период носят други послания и напомнят за сложните спорове и събития в националния ни художествен живот, за конфликта между групи художници - едни, които отстояват академичния соцреализъм, а други, които се стремят към  нови, модерни форми и изразни средства.

В изложбата са представени още графики и скулптури от началото на 80-те години. Период, в който в цялата страна Съюзът на българските художници сключва договори с партийните ръководства и окръжните съвети за сътрудничество и в почти всички окръжни градове се откриват големи общи художествени изложби. Те са с различна тематична насоченост, като тази в Добрич е може би една от изложбите с най-широко формулирана тема -  „Земята и хората" . Те се придружават с тематичен план с исторически събития, герои на социалистическия труд, обекти от региона, които нямат задължителен характер. Някои художници следват препоръчаните сюжети и в настоящата изложба като илюстрация на това в графиката са: героите на социалистическия труд Руска Ангелова и Парашкева Георгиевана Катя Костова, цикълът „Г. Димитров" на Христо Брайков, „Вода за Добруджа" на Борис Бранков, а в скулптурата - портретите на Тодор Живков и  Людмила Живкова на Величко Минеков.