/ netinfo
8 са били милионерите през 2016 година. Колко са сега ще научим в края на април
За 2017 година офисът на НАП в Добрич е изпълнил плана си 121%, като са събрани общо 200,9 милиона лева – с 37 милиона повече от предходната година, заяви директорът Димитър Димитров. В края на април ще стане известно колко са били милионерите в Добричко през 2017 година. През 2016 година хората с доход над 1 милион лева са били 8.
                                
1602 физически лица декларираха доходите си за изминалата година от началото на данъчната кампания в офиса на НАП в Добрич, съобщи Димитрина Германова – началник отдел „Услуги за клиенти” в НАП-Добрич. 1153 от тях са подали годишните си декларации по електронен път, а 449 добруджанци са предпочели да посетят офиса на приходната агенция.

Печалбата си за изминалата година  до 6 февруари са декларирали и 720 фирми от региона,  като от тази година формулярите за корпоративен данък се приемат само по електронен път. 
     
Данъчната кампания през тази година ще приключи на 30 април, който е работен ден и няма да има удължаване на крайния срок.     
 
Ново тази година е доброволното деклариране на необлагаеми доходи (например продажба на имущество, наследства, дарения) в ново приложение 13 на данъчната декларация по чл. 50.
 
Справката за изплатени доходи извън трудов договор (подавана от самоосигуряващи се лица и предприятия) ще се подава по-рано от досега -  до 15 март, вместо до 30 април. Това ще даде възможност чрез е-услугите на НАП физическите лица да проверят преди да е изтекъл срокът за подаване на данъчни декларации, какви доходи от хонорари и други, различни от заплата са получили, което значително ще ги облекчи.
 
Български местни лица с доходи от дивиденти, например от източник в чужбина, ще ги посочват в годишната си данъчна декларация, а не в тази за авансов данък, както беше досега

От началото на февруари  се въвеждат в експлоатация виртуални и физически ПОС терминали в офисите на НАП. И до момента в банките, обслужващи НАП, бяха възможни картови плащания и от години са възможни плащания с карта по Интернет.

Голямата промяна през февруари идва от това, че сега сметката на НАП, по която ще се плаща чрез виртуален или физически ПОС терминал (в БНБ), ще се заверява буквално за минута, тоест няма да се налага да се чака денонощие или дори повече преди парите да пристигнат.

Това ще елиминира хилядите случаи на начисляване на стотинки лихва, заради късно пристигнал превод. Второто голямо предимство е, че за клиентите на НАП плащането чрез ПОС ще е напълно безплатно.

Системата на ПОС терминала е директно свързана с компютърната система, като на точно определени места в офисите на НАП (а не на банковите гишета) ще могат да се извършват безкасови и без такса плащания.  
 
От НАП Добрич напомнят, че и тази година гражданите и фирмите могат веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, деклариран пред НАП с годишната данъчна декларация.
 
От 1 януари 2018 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на КСО, дължат месечно по 20,40 лева. Има нов размер на минималния осигурителен доход - 510 лв., заради което се променя и вноската от безработните.
 
В офиса на НАП в Добрич до края на данъчната кампания на 30 април ще се работи с т.нар. плаващо работно време, без обедна почивка, като в дните, в които изтичат срокове, офисът ще работят до тогава, докато има клиенти в салона за обслужване.

Въпреки това приходните служители насърчават своите клиенти да не чакат последните срокове и да ползват е-услугите.