/ Община Тервел
Едни от най-големите изследователи на Кан Тервел през последните 20 години проф. Георги Атанасов, проф. Казимир Попконстантинов и писателят Емил Димитров- автор на романа „Кан Тервел- кошмарът на Халифата“ се срещнаха с тервелчани в рамките на честванията, посветени на 1300 години от победата на Кан Тервел над арабските нашественици край Константинопол през 718 година.

Канят на литературно-научна среща, посветена на хан Тервел

Авторската среща под наслов „Кан Тервел в научната и художествената литература“ се състоя в Общинския музей на Тервел. Модератор на срещата бе дългогодишният преподавател по история Стойка Жекова.

Модератор на проявата бе дългогодишният преподавател по история Стойка Жекова. Събитието бе открито с изпълнение на „Песен за Тервел“ по текст на поета Драгни Драгнев и по музика на тервелчанина Кунчо Кръстев.

Песента е написана през 80-те години на ХХ век, но специално за честванията бе разучена от Църковния хор с диригент маестро Живко Колев. През месец октомври по поръчка на Общината бе изработен музикален съпровод на произведението, което дава възможност и за разучаването му в училище, информираха от добруджанското кметство.

76 творби постъпиха за конкурса, посветен на хан Тервел

По време на срещата бяха дискутирани различни въпроси като какво трябва да пише за Кан Тервел в един учебник за деца от начален етап на образование, какво е съвременното виждане за произхода на името „Тервел“ и находките върху епиграфски паметници, какво е известно за владетелския дворец в Плиска и резиденцията в Никулицел в днешна Румъния и как ги свързват с Кан Тервел.

Професорите разказаха и за археологическите проучвания на крепостите Палматис в община Тервел и Залдапа в община Крушари.