Зелен октопод в защита на горите
Зелен октопод в защита на горите / Стефка Крушкова

Около 50 еколози и природозащитници се включиха в шествието против предвидените промени в Закона за горите, което се проведе днес в Бургас. То премина под надслов „Да спасим гората - да спасим държавата". Организатор на проявата е Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България"

Със свирки и плакати „Господа депутати, животните не са скиори!", „В горите на хартия птици не пеят", „Горите не могат да говорят. Нека да викнем вместо тях!" протестиращите тръгнаха от Часовника по бул. „Богориди" и стигнаха до Морската градина.

Според включилите се в проявата, ако бъдат приети на второ четене поправките в Закона ще може бързо и евтино да се секат държавни и частни гори, ще се позволят на практика голи сечи, а най - уязвима ще бъде гората в защитените територии. Участниците заявиха, че се надяват поправките в Закона да не бъдат приети на второ четене, а ако това се случи те заявиха, че ще разчитат на президента Плевнелиев, който да постави вето.

„Искаме да кажем, че на нас са ни мили горите и сме загрижени какво ще се случи в Рила, Витоша, Пирин и Балкана. Ние сме на крайбрежието, но Бургас винаги е бил активен град. Надяваме се, че депутатите ще ни чуят и няма да приемат скандалните промени. Разчитаме и на президента, който да постави вето, ако закона бъде гласуван", заяви Радостина Ценова от Българска фондация „Биоразнообразие".

Протестиращите носеха зелен октопод, символизиращ екологичните организации. Те били наречени така, чрез жителите на Банско и Сепарева баня, които са били на митинг в София и са били организирани, според природозащитниците, от заинтересованите от промените офшорни фирми. „Октопод в България има, но той не е зелен, а иска да заграби планините чрез ски курортите! Ние искаме да сме зелен октопод, който да пази с пипалата си българската природа! ", каза Ценова.

Прояви днес против промените в Закона за горите се проведоха и във Варна, Пловдив и София.