/ Веселин Максимов
Той прав е, когато съгреши дори
94634
Той прав е, когато съгреши дори
  • Той прав е, когато съгреши дори
„Мен хулите не ме смущават, врагът с които те покри - аз знам, аз вярвам, че си права, когато съгрешиш дори! Води ме, Партийо, води ме под бойките си знамена и нека свети твойто име чрез хилядите имена!“ Това стихотворение е на Христо Радевски. Написано е през 1932 година за комунистическата партия – обществено опасна политическа структура, която трябваше да бъдe забранена със закон, но не това е целта на тези думи. В този контекст, след „светлата победа“ на 9 септември 1944 година се разви цял стил в изкуството. Наричаше се „социалистически реализъм“. По-възрастните като мен помнят най-ярките му образци – кретеноидно подчертани ликове на отрудени кооператори и горди заводски ударници, изработващи по 8 норми на ден. Минимум осем. „Първият партиен и държавен ръководител“, бащински наглеждащ отрудените кооператори и ударниците. В музиката – епичните тъпотии с маршова стъпка със силен партиен текст. В киното. В литературата...

Социализмът като обществен строй (уж) умря на 10 ноември 1989 година. Но ви уверявам, че като начин на мислене у хората, той ще умре с последния от тях, закърмен с простотиите на Христо Радевски, Георги Джагаров, списъкът е много, много дълъг, ще ви спестя тоз именник на соцреализма. Скоро приятел беше постнал във Фейсбук част от разговор на тема сегашния първи партиен и държавен ръководител, недвусмислено заявил изключителна почит към едновремешния първи (когото дори е пазил чисто физически). От показания разговор личаха думи на откровена робска психика, обясняваше се надълго и нашироко как фенка винаги плаче, когато чуе името Му. Друга се дивеше искрено как Той има толкова голямо сърце, та да засвидетелства обич и внимание на всекиго. Трета анатемосваше враговете му и така... Под поста на моя приятел някой беше написал, че следи въпросния профил и наистина там всяка критика се изтрива на секундата и са оставени само тез слова елейни, описващи Неговото величие.

Та какво, ако не чиста проява на безгръбначно раболепие, беше поемата, която написа в негова чест Магдалена Димитрова от село Ягодово, Пловдивско? „Бойко наш, не се бави и не се вай! Това от мен добре го знай! Съдбата на България в ръце вземи и правдата скоро в нея да победи! На тебе се, Бойко народът надява, да въведеш закони с правов ред. Да тръгне тя, държавата ни напред! Виновниците вкарай бързо в затвора. И да нямаш ти никаква умора! Действай бързо и не му мисли! Бог те пази и над теб ще бди!“ Найс, а? За чисто поетичните достойнства на този умствен спазъм предлагам да не споменаваме.
 
Ето и още, от персона с име Мари Хигелс, нарекла се „преподавател, педагог и журналист“: „Честит рожден ден, Генерале! Спасител възвишен е чакал народът, заченат от златния български ген. Към новите дни със замах да го води и звярът от ужас да рухне сразен. Във тебе познахме боеца развихрен, поставил намордник на злобната сган. Способен си с воля, говореща тихо, живота да правиш небесно огрян. Не се възгордявай - това е опасно! Бъди алпинистът, Олимп изкачил! Властта е ветрилник на черните страсти, готов да превърне мечтите в пасквил. Целта е, когато стоиш нависоко, от теб да извират духовни дела. Спасявай културата от кръволока, зъб остър забил във души и в крила! Задето синхронно със тебе работим, небето ни плаща със златни лъчи.“

Толкова за новия социалистически реализъм. Аз нямам представа дали въпросният човек гледа поне милиметър сериозно на тези мозъчни полюции в негова чест. Но е факт, че те съществуват. А голяма част от „съвременните българи, градящи демокрацията“ са чисто и просто семпли хорица от периода на развития социализъм. Дето уж си бил отишъл. Ами чули ли сте химнa на неговата партия?

Недейте!!!