/ Лалка Димитрова
Тричленен състав на Апелативния съд в Бургас потвърди 8-годишната ефективна присъда на Иван Иванов, задържан за убийството на 11-годишната Никол Йончева.

Обрат в процеса за убийството на Никол: Висок интелект ли е боравенето с мобилен телефон

Така на практика магистратите „изгладиха с ютия“ решението на колегите си от първата - окръжна инстанция, които по-рано наложиха същото наказание на 16-годишния младеж.

Нов процес за убийството на Никол

Макар че Иван е с умствената изостаналост, съдът счете, че леката ѝ форма не е повлияла на преценката му за извършеното. Според адвоката му, обаче дори умствената изостаналост е в списъка на психиатричните заболявания.

Съдът реши: Осем години затвор за Иван, който уби 11-годишната Никол (СНИМКИ)

Никол бе убита на 20 август 2017 г. в асансьора на блок 101 в най-големия бургаски комплекс „Меден рудник“. Нападателят прерязал сънната ѝ артерия с нож, а след това се прибрал в дома си и от страницата си в социалната мрежа Фейсбук, започнал да споделя постове за убийството от новинарски сайтове.

Мълчалив протест преди старта на делото за убийството на Никол

И двете съдебни инстанции приемат, че убийството е извършено по особено мъчителен начин. А подсъдимият, макар и непълнолетен, тогава 15-годишен, е разбирал действията и постъпките си.

Иван трябва да плати и 150 000 лева кръвнина на майката на жертвата. Решението може да се обжалва в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.