Донка Петрова
Донка Петрова / netinfo
Донка Петрова: Невинни лежат в затвора
96789
Донка Петрова: Невинни лежат в затвора
  • Донка Петрова: Невинни лежат в затвора
Убиецът на 11-годишната Никол Йончева все още се разхожда по улиците. Иван невинен лежи в затвора. Това обяви в ексклузивно интервю за Дарик-Бургас Донка Петрова, майката на 15-годишния Иван Иванов, задържан за убийството на момичето. Според нея разследващите случая са скрили важна информация, която би могла да го оневини.
 

15-годишният Иван, обвинен в убийството на 11-годишната Никол е вменяем


Друг е убиецът. И следователите го знаят, но всеки си мълчи. Като майка ви го казвам - синът ми не е извършил престъпление. Да помогне - да, но да отнеме човешки живот?! Доколкото знам, момчето, което е убило Никол, е по-голямо и е от ромски произход. Не само аз, целият комплекс е убеден в това. Всичките ми казват: „Действайте, детето ви е невинно! То не може да играе тук с децата и в същото време да е на мястото на убийството. Как става това нещо?! Има хиляда свидетели. Децата тук постоянно ме питат: Лельо, какво става!? Няма ли да пускат Иван вече“, споделя Петрова. 
 

Иван Иванов
netinfo

Окръжната прокуратура вече внесе обвинителен акт срещу Иван. Очаква се до месец процесът да бъде внесен за разглеждане в съда. Срещу момчето е повдигнато обвинение за предумишлено убийство (чл. 116 от НК), като максималното наказание, което предвижда законът е доживотен затвор. Предвид  факта, че е непълнолетен, присъдата му ще бъде редуцирана до 10 години. Според обвинението Иван е намушкал жертвата с лявата ръка в сънната артерия. Момичето не е имало никакъв шанс да оцелее. 

Момчето е в ареста вече седем месеца. Донка казва, че го посещава при всяка възможност.

„Носим му вестници, кръстословици да решава. Радио му дадохме, за да слуша новините. Добре се отнасят с него надзирателите и той си ги уважава. Доволна съм, че се грижат за него”, сподели майката.

Бащата на 11-годишната Никол: Убийството на дъщеря ми е било планирано

Донка разказва, че опитвала да се свърже с майката на Никол, но без успех. Искала да й каже, че момчето й е невинно и трябва да впрегнат всичките си сили, за да открие истинския извършител на зверското престъпление.
 

Донка Петрова в Съдебната палата в Бургас - очаква решението на магистратите за ареста на й
Донка Петрова в Съдебната палата в Бургас - очаква решението на магистратите за ареста на й

„Исках да говоря с нея, но тя не иска да ме вижда. Исках да й кажа, че синът ми е невинен. Истинският убиец трябва да бъде открит, защото ще стане и друго убийство. Миналия месец комшийка ми каза, че в блок 112 пак са нападнали друго 15-годишно момиче. С опасност за живота било. Нападателят пак бил маскиран. От ромската махала. Това ще да е убиецът, отново там се върти“, заяви Донка Петрова.

По думите й Иван е бил заплашен, за да направи самопризнание: „…този човек е бил по-висок от него, не говорил чист български. Заплашил го е, заплашил е цялото ни семейство”.  

Майката на 15-годишния Иван: Той не може да реже с нож, да използва вилица и лъжица

Живеещите в блок 108 в бургаския комплекс „Меден рудник“ още помнят нощта на 20 август 2017 г., когато десетки полицейски коли окупират района. Новината за закланата в асансьора на сградата Никол шокира всички. Ученичката е открита в локва кръв с прерязано гърло. Няколко часа след трагедията е задържан и основният заподозрян - Иван Иванов, с когото момичето се запознало във Facebook.

Цялото интервю с Донка Петрова, чуйте в звуковия файл