Очаква се доставка на допълнителни дози
"Увеличен е интересът към ваксинацията в област Благоевград след въвеждане със заповед на министъра на здравеопазването на нови ограничения и изисквания, свързани с посещението в редица обекти.

Ресторантьори от Благоевград с въпроси за сертификата (СНИМКИ)

От полунощ в заведенията, търговските обекти, кина, театри и други се допускат хора само след ваксинация или с отрицателен PCR или антигенен тест. Около 20 % повече са ваксинираните през изминалите два дни в сравнение със седмицата преди обявяване на новите ограничения", каза пред журналисти директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Калоян Калоянов.

"Инспекцията, както и имунизационните пунктове на територията на областта имат достатъчни количества ваксини. Днес се очаква нова доставка в РЗИ - Благоевград от еднодозовата ваксината на "Янсен", към която в момента има голям интерес", посочи д-р Калоянов.

Учениците в 9 общини в Благоевградско преминават към онлайн обучение

От началото на следващата седмица се очаква лицензираните лаборатории на територията на областта да бъдат снабдени с безплатни антигенни тестове. Хората, които ще се тестват, ще трябва да заплатят единствено манипулацията, не и самия тест, допълни д-р Калоянов. Пред журналисти обаче той посочи, че днес в нито една лаборатория в областта не е имало от безплатните тестове.

"Около половината от медиците и персонала в Многопрофилната болница за активно лечение в Благоевград не са ваксинирани. За да започнат смяната си днес, те са тествани за коронавирус", каза директорът на лечебното заведение д-р Огнян Митев.

Благоевград е в „тъмночервената зона” по заболеваемост

Тестването е с цел да се спазят новите изисквания, въведени със заповед на здравния министър, според които медици и персонал в лечебните заведения трябва да притежават сертификат за завършена ваксинация срещу коронавирус или открицателен PCR или антигенен тест.

"На този етап не са предоставени обещаните безплатни антигенни тестове, но медиците и персоналът са тествани в лабораторията към лечебното заведение, за да могат да започнат работа. Наблюдава се и повишен интерес към ваксинацията сред работещите в болницата", допълни д-р Митев.

"В момента почти всички отделения на лечебното заведение са за лечение на болни с COVID-19. Въпреки това болницата все още не е с изчерпан капацитет", посочи д-р Митев.
БТА