/ iStock/Getty Images
Тестове за коронавирус ще бъдат осигурени за домовете за възрастни хора и за други институции, каза на брифинг кметът на община Благоевград Илко Стоянов, след заседание на Общинския кризисен щаб.

Стоянов посочи, че според новите противоепидемични мерки, с които се цели ограничаване на разпространението на коронавируса, работещите в тези заведения трябва да са с валидни документи за ваксинация, или да са преболедували COVID-19, или да представят отрицателен антигенен или PCR тест.

Новите COVID мерки: Въвеждат „зелен сертификат“ за редица дейности

Ваксинираните в социалните домове в общината са изключително малък процент, затова ще се реагира и ще се осигури финансиране за тестове, обясни кметът на Благоевград. Той допълни, че общинската администрация очаква разяснение на заповедта на здравния министър за значението на "домове за възрастни хора", тъй като, по думите му, всички над 18 години са възрастни от правна гледна точка.

На този етап проблем с недостиг на легла в лечебните заведения в общината няма, обобщи обсъдените по време на заседанието въпроси общинският кмет. Леглата за болни с коронавирус са запълнени, но все още има възможност за разкриване на нови. Неврологичните отделения в двете големи лечебни заведения в Благоевград, обаче, ще бъдат преструктурирани в ковидотделения, а пациентите, които се нуждаят от неврологично лечение ще бъдат пренасочвани към отделението в болницата в Сандански.

В момента Благоевград се намира в тъмночервената зона, каза на брифинга директорът на дирекцията "Здравеопазване" в община Благоевград д-р Антон Темелков. Според данните, 14-дневната заболеваемост е 526 на 100 хиляди души население. Това поставя Благоевград в хипотезата 50 процента от учениците да преминат към онлайн обучение, но решението как ще протича образователният процес ще се вземе от Регионалното управление на образованието, посочи д-р Темелков.
БТА