ВМРО-НИЕ пита българите в Македония за условията пред членството й в ЕС
ВМРО-НИЕ пита българите в Македония за условията пред членството й в ЕС / снимка: Дарик - Благоевград

ВМРО-НИЕ започва поредица от срещи с българи, живеещи в Македония, за обсъждане на българската позиция спрямо западната ни съседка и предстоящото й приемане в Европейския съюз, съобщиха на пресконференция в Благоевград представители на партийното ръководство. Обиколката стартира от утре и ще обхване Битоля, Делчево, Берово, Струмица, Скопие, Охрид и други градове в Македония, като в нея ще се включат лидерът Петко Атанасов и заместникът му и общински съветник в Разлог д-р Георги Тренчев.

Порочната практика досега бе ние да си говорим какво трябва да се случва в Македония, без никой да се допитва до хората с българско самосъзнание, които живеят там, заяви председателят на общинската организация на ВМРО-НИЕ в Петрич и ексдепутат Борис Ячев, който преди дни оглави Националния изборен щаб. По негово мнение напоследък управляващите са безпомощни по темата за двустранните ни отношения с Македония, както и за политиката на Балканите като цяло.

Искаме да проучим мнението на българите в Македония с оглед на предстоящото подписване на споразумението за приятелство и добросъседство, в която се очаква България да подкрепи безрезервно влизането на Македония в Европейския съюз, поясни Ячев. 

От 15 януари 1992 г., когато първи признахме Македония, българската външна политика спрямо нея не се е променила и сме свидетели на неразбиране, незаинтересованост и пропускане на немалко шансове България да постави твърдо позицията си, в резултат на което двустранните отношения вместо да се подобряват, се влошиха, коментира д-р Георги Тренчев. 

Въпросът с поставяне на условия пред членството на Македония в Европейския съюз поставяме сега, защото белгийското председателство обяви, че иска в рамките на мандата си да се насрочи дата за начало на преговорите по присъединяването на Македония, а в същото време българската външна политика декларира безрезервна подкрепа, каза още д-р Тренчев.

По думите му от ВМРО-НИЕ ще настояват за поставяне на условия пред еврочленството на Македония, които да защитават българските национални интереси, българщината там, а хората, които определят себе си като български граждани, да не бъдат поругавани и преследвани. 

В почти всички европейски държави Българската православна църква има свои храмове, но не и в Македония. Разтревожени сме от антибългарската пропаганда на македонските медии, както и от антибългарската насоченост в учебниците, където могат да се открият квалификации като "български фашистки окупатори", заяви д-р Георги Тренчев.

По думите му в Македония продължава с пълна сила унищожаването на българското историческо наследство, български културно-исторически паметници се заличават или фалшифицират, а най-болният проблем, смята д-р Тренчев, е възстановяването и съхранението на българските военни паметници. Къде е европейското отношение в случая, се пита той и подчерта, че и по този въпрос българската държава не взима отношение.

По време на посещенията в македонски градове ще бъдат водени и преговори за разширяване на българското дипломатическо присъствие в западната ни съседка, тъй като в момента имаме представителства единствено в Скопие и Битоля, посочи заместник-председателят на ВМРО-НИЕ.

За да не бъде нашата позиция празно говорене, вече сме я съгласували с асоциация "Радко" на българите в Македония, както и с македонското дружество "Преображение", каза председателят на Националния изборен щаб Борис Ячев. Той информира, че предложенията на ВМРО-НИЕ по отношение на еврочленството на Македония ще бъдат изложени пред външния министър Николай Младенов на среща в края на следващата седмица. По този въпрос от партията планират организирането на широка дискусия в столицата с участието на експерти от външното ведомство, БАН, бивши и настоящи дипломати, политолози, икономисти, журналисти и преставители на български организации в Македония.

Целта ни е тези предложения да получат подкрепа и да залегнат в споразумението за приятелство и добросъседство с Македония, заяви Борис Ячев. Според него между двете страни може да се парафира и специален договор за уреждане на взаимоотношения между сходни по характер, манталитет, история и език държави,  какъвто в момента има между Германия и Австрия.

Лидерът на ВМРО-НИЕ Петко Атанасов обяви, че съществуващата от дълги години психологическа бариера между Бългалия и Македония би могла да се преодолее чрез съвместни бизнес отношения. За тази цел партията предвижда провеждането на мини изложение в Пловдив, на което да бъде представена дейността на македонски фирми. Взаимно изгодно и за двете страни е да поддържаме добри икономически и бизнес контакти, категоричен е Атанасов.

Едно от условията, които евентуално биха залегнали в договора с Македония, е и изграждането на транспортен коридор № 8, като за довършването му може да се поиска и европейско финансиране, заяви още Петко Атанасов.