Те остават в готовност за протести
Ресторантьори от Благоевград се събраха пред РЗИ, за да търсят отговори от директора на РЗИ, срещата приключи с взаимно разбиране на проблемите, но остават в готовност за протести.

Учениците в 9 общини в Благоевградско преминават към онлайн обучение

20-на собственици на заведения в Благоевград, представлявани от заместник-председателя на БАХР Васил Димитров, се събраха тази сутрин пред РЗИ, за да искат среща, на която д-р Калоян Калоянов да им отговори на актуални въпроси относно прилагането на т. нар. "Зелен сертификат".

БГНЕС

„Искаме да зададем въпроси към г-н Калоянов, дали държавата е готова, от днес за утре, да осигури безплатни тестове за нашите служители и клиенти. С безплатните тестове има все пак някаква светлина в тунела за по-голямо посещение“, каза пред репортерите Васил Димитров-заместник-председател на БАХР. Според него бойкот на мерките би имало, ако държавата не си изпълни задължението.

Благоевград е в „тъмночервената зона” по заболеваемост

„Ние искаме мерките д бъдат за всички - за магазините над 300 кв. и администрацията. Държавата иска да се ваксинира цялото население, но това няма как да стане. Ние сме поставени пред колбас.

БГНЕС

Служителите ни нито искат да се ваксинират, нито да си правят тестове. Но следователно те не могат да дойдат на работа. Значи те трябва да попълнят молба дали ще са в платен или неплатен отпуск. Но те и това не искат. Държавата не е урегулирала законов ред, в който ние да прекратен договорите и да ги пратим на борсата“, обясни Димитров.

„Притеснени сме, че ще загубим клиенти“,добави той. Директорът на РЗИ д-р Калоянов излезе и покани Димитров и още един представител на протестиращите, за да разговарят в кабинета му.

Новите COVID мерки: Въвеждат зелен сертификат за редица дейности

Пред медиите директорът на РЗИ обясни, че той само изпълнява заповедта на здравния министър. „Ще видим с какво мога да помогна. Не е работа на РЗИ да определи кой да заплаща тестовете и кой не. Очаква се в най-скоро време да получим безплатни тестове за 10 лаборатории в Благоевградска област.“

С 20% се е увеличил броят на желаещите за ваксинация за два дни. Доста от персонала на болниците в областта не са ваксинирани и днес те са отишли на работа с тест, но заплатен лично“, каза преди да влезе в кабинета си д-р Калоянов.

Удължават срока на сертификата за преболедуване (ВИДЕО)

Според него най-предпочитаната ваксина е еднодозовата на Janssen, а проверките в областта се правят усилено.След срещата Васил Димитров обяви, че няма конкретно решение,  до което са достигнали протестиращите и РЗИ, но има разбиране.

„Имаме разбиране от РЗИ. От понеделник ще дойдат безплатните тестове и ще има пункт за тестване, както и всяка една от лабораториите ще има безплатни тестове, а до тогава ще плащаме на работниците си за тестове“, каза Васил Димитров.

Очаква се да има над милион тестове, които безплатно да се употребят в областта.„Това, което ни казват да правим, това ще правим, каза Димитров. Но отбеляза, че протести не са  изключени.

Проф. Темелков: Ситуацията е тежка, пациентите идват доста късно в болницата

На 20 октомври пред РЗИ имаше опашка от желаещи за ваксинация, за да могат да работят съобразно заповедта на министър Кацаров. Днес желаещите да се ваксинират бяха единици, но д-р Калоянов обясни, че има увеличение с 20 на сто на желаещите да се ваксинират.

А в 18:00 часа пред РЗИ се готви протест на противниците на „Зеления сертификат“, които се организират в социалната мрежа. 
БГНЕС