Проф. Атанас Темелков – началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в Александровска болница заяви на брифинг, че ситуацията е много тежка, а вината е на цялото общество.

Удължават срока на сертификата за преболедуване (ВИДЕО)

Проблемът, на първо място, е при самите пациенти, те пристигат при нас доста късно, другата причина е, че почти 90% от тях са с тежки придружаващи заболявания - не трябва да забравяме диабета, увреждането на бъбреците.

Здравното министерство с разяснения за зеления сертификат

В обществото се е загубила връзката между мероприятията за профилактика на тази инфекция и самите пациенти, които стоят дълго време вкъщи и по-голямата част от тях сами се лекуват. Лекуването дълго време по този начин довежда до това състояние, в което пристигат в спешните отделения и се налага веднага да бъдат интубирани, посочи Темелков.Той добави, че тази верига трябва да се скъса. Забравихме за дисциплина, дистанция и още някои други думи, които са важни за профилактика на това заболяване, посочи той.

„Александровска болница“ временно спира плановия прием и плановите операции

Темелков обясни, че в Александровска болница има 35 интензивни легла, а в клиниката трябва да се обслужват 20. Персоналът е почти на края на силите си. "Аз смятам, че те ще издържат, няма инфекция, която да не е овладяна в един момент. Но персоналът се претоварва прекомерно много", заяви той.